Mijn favorieten

Hoe begeleid je een open huis?

Naast individuele open huizen die we bijna maandelijks organiseren vindt twee maal per jaar de landelijke NVM Open Huizen dag plaats. Doordat er meerdere woningen meedoen is het niet mogelijk om ons personeel in te zetten en vragen we dus aan de eigenaren of zij aanwezig willen zijn. Maar hoe werkt dit nou? En wat nou als er meerdere mensen tegelijk komen? In dit blog geven wij je wat meer informatie. Bekijk ook de video die we hebben laten maken.

Een open deur (sorry maar we moesten hem maken) is natuurlijk dat het huis schoon en opgeruimd moet zijn. Verplaats jezelf naar de kijker. Hoe zou jij willen dat een huis eruit ziet als je gaat kijken? Een opgeruimd huis zorgt voor rust en ruimte en zorgt er uiteindelijk voor dat mensen meer emotie zullen hebben bij een huis. Het lukt vaak namelijk gewoon niet "om door dingen heen te kijken".  Zorg ook voor een prettige woonsfeer. Leuke kussentjes op de bank. Een mooie bos bloemen op tafel. Geurstokjes op het toilet.

Niet alleen het huis moet er verzorgd zijn maar ook de ruimtes om het huis heen. Veeg de voor- en achtertuin aan, verwijder onkruid. Maai het gras. Zet een pot met bloemen voor de deur. Alles voor de optimale eerste indruk. Ook een echte dooddoener is het wanneer de deurbel niet werkt. Dus test dit ook nog even!

Als er eenmaal bezoekers binnen zijn is het belangrijk dat de mensen zich op hun gemak voelen en rustig rond kunnen kijken. Niets zo vervelend als drukke kinderen op de achtergrond of een hond die continu achter een bezoeker aanloopt. Probeer sowieso huisdieren even tijdelijk uit logeren te sturen. En de kinderen gaan gezellig even een middagje naar opa en oma. 

Ons advies is om het bezoek op gepaste afstand te volgen. Laat de mensen hun eigen tempo bepalen en informeer kort en krachtig over bepaalde ruimtes. Geen oneindig verhaal, daar zitten de bezoekers op een open huis echt niet op te wachten. En zo wel zullen ze dit zelf wel aangeven met gerichte vragen. Besef dat mensen zich slechts komen oriënteren. Het is altijd leuk om te vertellen over een bepaalde verbouwing in huis en waarom jullie dit zo gedaan hebben. Of juist waarom je iets niet gedaan hebt. Wat ook leuk is om je eigen ervaringen met de woning en de buurt te vertellen, mits deze positief zijn. Hebben mensen vragen over de staat van de woning of over details dan kan je het beste aangeven dat de makelaar dat tijdens een 2de bezichtiging met ze bespreekt. Wees eerlijk. Weet u geen antwoord op de vraag? Verwijs de mensen door naar ons kantoor, dat is altijd beter dan foutieve informatie.

Wanneer er meerdere mensen tegelijk zijn adviseren wij u om met de eerste die binnen was rustig mee te lopen. Wanneer zij boven zijn kunt u naar beneden lopen om aan een andere geïnteresseerde te vragen of ze vragen hebben over het huis. Het is sowieso aan te raden om een open huis met z'n tweeën te begeleiden. Overigens, u heeft te allen tijde het recht om mensen te weigeren. Het is uw huis. Wij vinden het verstandig om met niet meer dan 3 of 4 mensen tegelijk door de woning te lopen: de woning wordt immers kleiner als het drukker is. Bovendien kan je niet elke bezoeker in de gaten houden. Bij teveel bezoekers kan je rustig zeggen tegen mensen die voor de deur staan dat ze nog even geduld moeten hebben en dat ze even kunnen wachten op de bank of een blokje kunnen gaan lopen. Zo voorkom je dat er overal mensen door je woning lopen zonder begeleiding of overzicht.

Wat essentieel is voor ons kantoor is dat we de gegevens ontvangen van de mensen die zijn wezen kijken. Vraag de bezoekers dan ook om hun gegevens in te vullen op het bezoekersformulier en controleer ook even of het leesbaar is. Wij zullen de dagen na het open huis deze mensen nabellen en proberen een 2e bezichtiging te arrangeren.

U zult de eerste niet zijn die tijdens het open huis iemand heeft ontvangen die dusdanig veel interesse heeft dat ze ook die dag nog een bod willen doen. Verwijs deze mensen door naar ons kantoor. Wij zullen dit verder afhandelen. Laat je nooit uit over de prijs die je voor de woning wenst te krijgen, verwijs mensen die vragen hebben over de prijs of de biedingsprocedure naar ons kantoor.

Mocht u naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben horen we dit graag. Voor nu in ieder geval heel veel succes!
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring