Mijn favorieten

Woningmarktcijfers 1e kwartaal 2017


Als kenner van de lokale markt vergelijkt ons kantoor ieder kwartaal de landelijke cijfers van de NVM met de cijfers van onze regio. Hoe doet onze regio het ten opzichte van heel Nederland. Welk type woning is in trek. Hoe is de prijsontwikkeling en wat is de gemiddelde verkooptijd. Allemaal gegevens die wij gebruiken op een goed onderbouwd advies te kunnen geven.Hieronder vindt u het persbericht van de NVM. Onder dit persbericht leest u hoe onze regio zich heeft ontwikkeld. De bron van deze informatie kunt u hier vinden.

Woningaanbod daalt hard door enorme vraag
Nieuwegein, 13 april 
Het aantal transacties op de bestaande koopwoningmarkt neemt nog steeds toe, maar aan de grote groei lijkt langzaam een einde te komen. Positief is dat de markt in grote delen van Nederland profiteert van de stijgende lijn. Er werden in het 1ste kwartaal van 2017 ruim 10% meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat brengt het aantal transacties door NVM-makelaars op bijna 38.700*, en in de totale markt op naar schatting 50.200. Over de laatste vier kwartalen zijn dat ruim 168.500 bestaande koopwoningen (totale markt circa 219.000). De prijs is in het 1ste kwartaal 2017 met 1,1% maar licht toegenomen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Vergeleken met een jaar eerder is de gemiddelde koopwoning 8,8% duurder geworden. De looptijd van verkochte woningen wordt steeds korter en bedraagt nu 77 dagen. Dat is 31 dagen minder dan een jaar geleden. Een potentiële koper kon in het 1ste kwartaal 2017 kiezen uit ruim 6 woningen. De verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt verder toe: 62% van de nieuw in aanbod gekomen woningen is binnen 90 dagen verkocht. Het woningaanbod in Nederland daalt zeer snel. Ten opzichte van een jaar geleden staan er 32,7% minder woningen in aanbod bij NVM-makelaars. Het aantal te koop staande woningen in het afgelopen kwartaal bedraagt bijna 79.000 (totale markt ongeveer 103.000).


Zuidplas:
Ook in de gemeente Zuidplas zien we dat het woningaanbod afslankt. In het eerste kwartaal van 2017 zijn er 91 woningen verkocht, dit is maar liefst 25 % meer dan in het eerste kwartaal van 2016. Dit gemiddelde wordt verhoogd door de explosieve groei van het aantal vrijstaande woningen die verkocht zijn (met maar liefst 180 % gestegen) maar opvallend is wel dat er 35 % minder appartementen zijn verkocht. Ook dit kwartaal hebben we weer gemerkt dat er toch te weinig appartementen beschikbaar zijn in onze gemeente. Het type woning welke het meest verkocht wordt (43 % van het totaal) is de tussenwoning.

De gemiddelde transactieprijs (€ 282.400,-) is met 8,6 % gestegen. Ook hier doet de tussenwoning weer goede zaken, de gemiddelde transactieprijs van een tussenwoning is namelijk met 8,7 % gestegen. De twee-onder-een kap woningen doen het opvallend minder goed, de gemiddelde transactieprijs van dit type woning daalde met 10%. Net als vorig kwartaal daalt de gemiddelde verkooptijd ook nu weer. Duurde het in het eerste kwartaal van 2016 nog 108 dagen voordat een woning verkocht werd, nu wordt een woning al binnen 88 dagen verkocht. Dit geldt echter niet voor alle woningen, vrijstaande woningen liggen hier met 209 dagen een flink stuk boven. De tussenwoningen in onze gemeente worden gemiddeld binnen 37 dagen verkocht, dit was een jaar eerder nog 122 dagen!

Nesselande:
In deze wijk zien we andere dingen gebeuren. Hoe dicht het ook bij Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen ligt is de markt hier totaal anders. In Nesselande werden in het eerste kwartaal van 2017 - 39 woningen verkocht. Dit is 1 woning minder dan in het eerste kwartaal van 2016. Grootste stijgers zijn de vrijstaande woningen en gek genoeg zijn er in Nesselande juist beduidend minder tussenwoningen verkocht. Wel blijft dit het meest verkochte type woning in deze wijk.

De gemiddelde transactieprijs ligt in Nesselande op € 352.949,-, erg toevallig is ook hier de stijging van 8,7 % ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Vooral de hoekwoningen zijn in prijs gestegen met maar liefst 25,4 %. Appartementen zijn met gemiddeld 10 % gedaald in prijs. Mede door de grotere vraag en doordat de woningen relatief jonger zijn ligt de verkoopsnelheid hoger dan in Zuidplas. Gemiddeld duurt het 66 dagen voordat een verkocht sticker op een bord geplakt mag worden. Opvallend genoeg werden vrijstaande woningen in Nesselande in dit kwartaal het snelst verkocht met gemiddeld 22 dagen. Hoekwoningen deden er met 90 dagen langer over.


 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring