Mijn favorieten

Woningmarktcijfers 2e kwartaal 2017

Als kenner van de lokale markt vergelijkt ons kantoor ieder kwartaal de landelijke cijfers van de NVM met de cijfers van onze regio. Hoe doet onze regio het ten opzichte van heel Nederland. Welk type woning is in trek. Hoe is de prijsontwikkeling en wat is de gemiddelde verkooptijd. Allemaal gegevens die wij gebruiken op een goed onderbouwd advies te kunnen geven.

Hieronder vindt u het persbericht van de NVM. Onder dit persbericht leest u hoe onze regio zich heeft ontwikkeld.

Transactiegroei woningmarkt is eruit; prijzen blijven hoog
Nieuwegein, 13 juli – Het tekort aan nieuw woningaanbod heeft het aantal transacties het afgelopen kwartaal gedrukt. Daarmee lijkt voorlopig de groei eruit. Voor het eerst in 13 jaar stonden er in het 2de kwartaal* in Nederland minder dan 100.000 bestaande koopwoningen in aanbod. “Voortvarend aan de slag met nieuwbouw is nu prioriteit nummer 1”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “Om te zorgen dat de woningmarkt niet implodeert en de prijzen niet exploderen, zullen gemeenten, ontwikkelaars en makelaars hun beste beentje moeten voorzetten om straks 18 miljoen Nederlanders een woning op maat te bieden, inclusief goede infrastructuur en andere noodzakelijke voorzieningen.”

Zuidplas:
Ook in de gemeente Zuidplas zien we dat het woningaanbod afslankt. In het tweede kwartaal van 2017 zijn er 106 woningen verkocht, dit is 19 % meer dan in het tweede kwartaal van 2016. Dit gemiddelde wordt dit kwartaal verhoogd door de explosieve groei van het aantal twee-onder-een kapwoningen die verkocht zijn (met maar liefst 120 % gestegen) maar opvallend is wel dat er evenveel appartementen en tussenwoningen zijn verkocht. Ook dit kwartaal hebben we weer gemerkt dat er toch te weinig appartementen beschikbaar zijn in onze gemeente. Het type woning welke het meest verkocht wordt (32 % van het totaal) is nog steeds de tussenwoning. Opvallend is echter dat er in onze gemeente al sinds het tweede kwartaal van 2016 een stijgende lijn is waar te nemen in het aantal verkochte woningen, dit in tegenstelling tot de nationale woningmarkt waarin het aantal verkochte huizen de laatste drie maanden snel daalde.

De gemiddelde transactieprijs (€ 300.300,-) is met maar liefst 19,55 % gestegen (in Amsterdam zijn de prijzen met 21,6 % gestegen). In dit segment delen de twee-onder-een kap en de vrijstaande woning de eerste plaats. De gemiddelde koopsom van beide types steeg met maar liefst 32 % Net als vorig kwartaal daalt de gemiddelde verkooptijd ook nu weer. Duurde het in het eerste kwartaal van 2016 nog 146 dagen voordat een woning verkocht werd, nu wordt een woning al binnen 75 dagen verkocht. Dit geldt echter niet voor alle woningen, vrijstaande woningen liggen hier met 198 dagen een flink stuk boven. De tussenwoningen in onze gemeente worden gemiddeld binnen 39 dagen verkocht.
De bron van deze informatie kunt u hier vinden.

Nesselande:
In deze wijk zien we andere dingen gebeuren. Hoe dicht het ook bij Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen ligt is de markt hier totaal anders. In Nesselande werden in het tweede kwartaal van 2017 45 woningen verkocht. Dit is 10% meer dan in het tweede kwartaal van 2016. Grootste stijgers zijn de vrijstaande woningen en er zijn beduidend minder twee-onder-een kapwoningen verkocht (-40 %). De tussenwoning is het meest verkochte type woning in deze wijk.

De gemiddelde transactieprijs ligt in Nesselande op € 377.900,-, en dit is een stijging van 13,3 % ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016. Ook dit kwartaal weer (net als het eerste kwartaal) zijn het vooral de hoekwoningen die in prijs zijn gestegen met maar liefst 33,3 %. Appartementen zijn met gemiddeld 19 % gedaald in prijs. Mede door de grotere vraag en doordat de woningen relatief jonger zijn ligt de verkoopsnelheid hoger dan in Zuidplas. Gemiddeld duurt het 68 dagen voordat een verkocht sticker op een bord geplakt mag worden. En net als het eerste kwartaal van 2017 waren het weer de vrijstaande woningen die in Nesselande in dit kwartaal het snelst werden verkocht met gemiddeld 15 dagen. 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring