Mijn favorieten

Woningmarktcijfers derde kwartaal 2017

Als kenner van de lokale markt vergelijkt ons kantoor ieder kwartaal de landelijke cijfers van de NVM met de cijfers van onze regio. Hoe doet onze regio het ten opzichte van heel Nederland. Welk type woning is in trek. Hoe is de prijsontwikkeling en wat is de gemiddelde verkooptijd. Allemaal gegevens die wij gebruiken op een goed onderbouwd advies te kunnen geven.

Hieronder vindt u het persbericht van de NVM. Onder dit persbericht leest u hoe onze regio zich heeft ontwikkeld.

Woningprijzen in de stad gaan door het dak
Nieuwegein, 12 oktober – Een krimpend woningaanbod dat niet aan de grote vraag kan voldoen en aanhoudende prijsstijgingen, met name in de steden en de Randstad-regio’s. Dat is de belangrijkste conclusie van de woningmarktcijfers over het derde kwartaal 2017* die de NVM vandaag presenteert.

Een aantal gemeenten, zoals Amsterdam, Delft en Leiden zag het aantal transacties het afgelopen kwartaal met ongeveer 15% dalen. De ruimere woningmarktgebieden in Nederland profiteren wel van de aantrekkende woningmarkt. Zij verkochten relatief meer woningen. De gemiddelde woningprijs steeg in het 3de kwartaal naar 264.000 euro; een stijging van bijna 10% vergeleken met een jaar eerder.

Het regeerakkoord van het deze week aangetreden kabinet van VVD, CDA, D66 en CU heeft de onverdeelde aandacht van de NVM. Voorzitter Ger Jaarsma: “Gezien de toenemende tekorten op de huidige woningmarkt en het achterblijven van de nieuwbouwopgave, hoopt de NVM de komende jaren constructief bij te kunnen dragen om het regeringsbeleid in de juiste richting te helpen.”


De NVM-voorzitter vindt het een goede zaak dat de nieuwe regering over de volle breedte van de woningmarkt maatregelen neemt. “Samenhang is belangrijk voor een evenwichtige woningmarkt. Het liefst hadden we al eerder voor een interdepartementale minister voor Bouwen gepleit, maar ik hoop dat dit Kabinet een duidelijke regierol op zich neemt ten aanzien van de woningmarkt. Want regie is echt noodzakelijk voor een goede balans tussen koop en huur, voor de sociale en vrije huursector, voor starters en doorstromers, voor wonen in de stad en op het platteland, en om ervoor te zorgen dat alle Nederlanders hun woonwensen kunnen realiseren en goed kunnen reizen tussen woning en werk. De NVM-ondernemers kunnen met hun grote kennis van de markt en de woonconsument bijdragen aan verdere verbetering. Kabinet, benut onze inbreng!”

Zuidplas:
Ook in de gemeente Zuidplas zien we dat het woningaanbod afslankt. In het derde kwartaal van 2017 zijn er 103 woningen verkocht, dit is 8 % meer dan in het tweede kwartaal van 2016 maar bijna eenzelfde aantal als in het tweede kwartaal van 2017 (102 woningen). Net als het voorgaande kwartaal wordt dit gemiddelde dit kwartaal verhoogd door de explosieve groei van het aantal twee-onder-een kapwoningen die verkocht zijn (met maar liefst 45 % gestegen) maar opvallend is wel dat het aantal verkochte tussenwoningen, hoekwoningen en appartementen zijn gedaald. Het is niets nieuws maar ook dit kwartaal hebben we weer gemerkt dat er toch te weinig appartementen beschikbaar zijn in onze gemeente. Er zijn er maar slechts 13 van eigenaar gewisseld. Het type woning welke het meest verkocht wordt (32 % van het totaal) is nog steeds de tussenwoning. Zeer positief is dat ook dit kwartaal weer meer woningen zijn verkocht dan het voorgaande kwartaal, een lijn die is ingezet sinds het tweede kwartaal van 2016. Dit in tegenstelling tot de nationale woningmarkt waarin het aantal verkochte huizen daalde.

De gemiddelde transactieprijs (€ 303.200,-) is met maar liefst 11,14 % gestegen. Voor uw beeldvorming: de gemiddelde koopsom in Nederland is met 9,7 % gestegen naar € 264.000,- (sinds Q3 - 2016). Een steeds groter deel van de Randstad kent een stijging van de transactieprijzen die boven de 15% uitkomt: Leiden (18,8%), Den Haag eo (18,0%), Almere (17,5%), Amsterdam (17,1%), Haarlemmermeer (16,7%) en het Gooi (15,5%). In dit segment wint het appartement in onze gemeente. De gemiddelde koopsom van een appartement steeg met maar liefst 20 % naar € 203.100,-

Net als vorig kwartaal daalt de gemiddelde verkooptijd ook nu weer. Duurde het in het derde kwartaal van 2016 nog 71 dagen voordat een woning verkocht werd, nu wordt een woning al binnen 58 dagen verkocht. Dit geldt echter niet voor alle woningen, vrijstaande woningen liggen hier met 151 dagen een flink stuk boven. De hoekwoningen in onze gemeente worden gemiddeld binnen 37 dagen verkocht.

Van alle woningen waarvan nu de transactiecijfers bekend zijn en waarvan de koopovereenkomst in het derde kwartaal getekend is (64 woningen) zijn er 15 boven de vraagprijs verkocht in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit komt neer op 23 %. In Zevenhuizen komt dit aantal op 2 (van de 13 woningen), in Moerkapelle kwam dit niet voor (8 verkochte woningen) en in Moordrecht gebeurde dit 3 keer (van de 24 woningen). Leuke details.

De bron van deze informatie kunt u hier vinden.

In het kort:
 
Samenvatting transacties Zuidplas Nederland
Aantal verkopen 3e kwartaal 2017 103 40.973
Verandering t.o.v. 2e kwartaal 2017 0,98 % -5,2 %
Verandering t.o.v. 3e kwartaal 2016 8,42 % 0,2 %
     
Gemiddelde prijs verkochte woning 3e kwartaal 2017 € 303.200 € 264.000
Verandering t.o.v. 2e kwartaal 2017 3,19 % 1,7 %
Verandering t.o.v. 3e kwartaal 2016 0,11 % 9,7 %
     
Verkooptijd (in dagen) in het 3e kwartaal 2017 58 56
     
Verschil tussen (laatste) vraagprijs en transactieprijs 1,7 % 1,1 %
  

Nesselande:
Zo dichtbij, maar zo'n andere markt. In Nesselande werden in het derde kwartaal van 2017 44 woningen verkocht. Dit is 17% minder dan in het derde kwartaal van 2016. Alleen de vrijstaande woning is meer verkocht (van 5 naar 6). De tussenwoning is net als voorgaande kwartalen het meest verkochte type woning in deze wijk.

Logisch gevolg van minder transacties is dat de gemiddelde transactieprijs stijgt. Zo ook in het derde kwartaal in Nesselande. De gemiddelde prijs van een woning ligt in Nesselande op € 399.613,-, en dit is een stijging van 11,3 % ten opzichte van het derde kwartaal van 2016. Appartementen zijn met gemiddeld 58 % gestegen in prijs naar € 383.750,-. Een gemiddelde tussenwoning in Nesselande kostte € 346.090,- Dit kwartaal heeft echter Zuidplas het gewonnen in het verkooptijd klassement. In Nesselande duurde het 10 dagen langer voordat een woning verkocht werd. Het zijn de appartementen die in Nesselande in dit kwartaal het snelst werden verkocht met gemiddeld 30 dagen.

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring