Mijn favorieten

Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2018

Als kenner van de lokale markt vergelijkt ons kantoor ieder kwartaal de landelijke cijfers van de NVM met de cijfers van onze regio. Hoe doet onze regio het ten opzichte van heel Nederland. Welk type woning is in trek. Hoe is de prijsontwikkeling en wat is de gemiddelde verkooptijd. Allemaal gegevens die wij gebruiken op een goed onderbouwd advies te kunnen geven.

Hieronder vindt u het persbericht van de NVM. Onder dit persbericht leest u hoe onze regio zich heeft ontwikkeld. Het rapport van de NVM kunt u hier vinden.

Consument lijdt steeds meer onder de gespannen woningmarkt
Nieuwegein, 12 april – Stagnerende nieuwbouw, een slinkend aanbod aan koopwoningen, forse prijsstijgingen en er is te weinig overdracht van woningen uit de corporatiesector om de krappe markt aan te jagen. Dat zijn de ingrediënten voor de huidige woningmarkt die meer en meer vastloopt.

NVM-voorzitter Ger Jaarsma wil ingrijpende maatregelen om de woningmarkt weer gezond te maken. “Daar zit een belangrijke rol voor alle partijen: overheden, bouwers en projectontwikkelaars en NVM-makelaars en -taxateurs. Samen kunnen we de neergang een halt toeroepen en zorgen voor een prachtige woontoekomst voor alle Nederlanders.”
De NVM publiceert vandaag haar kwartaalcijfers over het 1ste kwartaal van 2018. Hoewel er ook regio’s zijn waar de woningmarkt floreert, gaat het in steeds meer delen van het land niet best. Minder woningen in aanbod, flinke prijsstijgingen en consumenten die steeds minder te kiezen hebben en diep in de buidel moeten tasten om aan een koopwoning te komen. “Als dit zo doorgaat, loopt de boel binnenkort vast”, zegt de NVM-voorzitter.

Het gehele persbericht kunt u hier vinden.

Daling transacties zet versterkt door
Net als in de rest van Nederland werden er in Zuidplas ook minder woningen verkocht. Er zijn in het afgelopen kwartaal van 2018 bijna 15 % minder woningen van eigenaar veranderd vergeleken met een jaar eerder. Dat is 2 % meer dan het landelijk gemiddelde. Deze daling is het sterkst bij twee-onder-één kapwoningen. Het aantal verkochte  hoek- en vrijstaande woningen is echter gestegen. De oorzaak voor het teruglopende aantal verkopen moeten we vooral zoeken aan de aanbodkant. Er worden te weinig woningen te koop gezet om aan de vraag te voldoen. Consumenten wachten met de verkoop van de eigen woning totdat ze zelf een woning gevonden hebben.”

Prijsontwikkeling Den Haag en Rotterdam overstijgt die van Amsterdam
Met het krimpende woningaanbod komt ook aan de prijsstijgingen maar geen einde. De landelijke transactieprijs is gestegen tot 273.000 euro voor de gemiddeld verkochte woning, en daarmee 9,7% hoger dan een jaar eerder. In Zuidplas ligt de gemiddelde koopsom nu op 289.300 euro wat 4,21% hoger is dan een jaar eerder. Twee-onder-één kapwoningen zijn met 20 % het meest gestegen in prijs (gemiddelde prijs van dit type woning in Zuidplas is 361.000 euro).

In de afgelopen jaren is de aandacht vaak uitgegaan naar de regio Amsterdam. Daar zijn de prijzen het afgelopen kwartaal weliswaar flink gestegen in vergelijking met een jaar eerder, maar er zijn inmiddels regio’s waar de prijs van de verkochte woningen het afgelopen jaar harder omhoog zijn gegaan. Zoals Den Haag met ruim 24% en in mindere mate Rotterdam met een plus van 15%.

Verkooptijden kort; appartementen na een maand verkocht
In een jaar tijd daalde in Nederland de verkooptijd van de gemiddeld verkochte woning van 75 dagen naar 56 dagen in het 1ste kwartaal van 2018. In Zuidplas ligt de gemiddelde verkooptijd inmiddels op 68 dagen. Deze daling doet zich bij nagenoeg alle woningtypen voor. De 14 vrijstaande woningen die in het eerste kwartaal van 2018 verkocht zijn deden er gemiddeld 218 dagen over om verkocht te worden, bij tussenwoningen ligt dit gemiddelde op 28 dagen.

Verkopen boven de vraagprijs stabiliseert op hoog niveau
Het aandeel woningen dat boven de vraagprijs verkocht wordt, is in het 1ste kwartaal zo goed als gelijk gebleven in vergelijking met het vorige kwartaal. Bijna 28% van de verkochte woningen in Nederland wordt boven de vraagprijs verkocht. Daarnaast wordt nog ruim 16% voor de vraagprijs verkocht. In Nieuwerkerk aan den IJssel werden van de 38 verkochte woningen er 11 boven de vraagprijs verkocht wat neerkomt op 29 %. Vier woningen werden voor de vraagprijs verkocht.
In het kort:


  
Nesselande:
In deze wijk zien we andere dingen gebeuren. Hoe dicht het ook bij Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen ligt is de markt hier totaal anders. In Nesselande werden in het eerste kwartaal van 2018 maar liefst 34 woningen verkocht. Dit is bijna evenveel als in Nieuwerkerk aan den IJssel maar wel een heel stuk minder dan in het eerste kwartaal van 2017 toen er maar liefst 52 woningen werden verkocht (-34 %). Ook in Nesselande zijn de tussenwoningen de meest verkochte woningen.

De gemiddelde transactieprijs ligt in Nesselande op € 364.007,-, en dit is een stijging van 10,2 % ten opzichte van een jaar eerder. Ook dit kwartaal weer zijn het vooral de hoekwoningen die in prijs zijn gestegen met maar liefst 17,9 %. Mede door de grotere vraag en doordat de woningen relatief jonger zijn ligt de verkoopsnelheid hoger dan in Zuidplas. Gemiddeld duurt het 50 dagen voordat een verkocht sticker op een bord geplakt mag worden.

Van de 34 verkochte woningen werden er 12 boven de vraagprijs verkocht. Negen woningen werden voor de vraagprijs verkocht.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring