Mijn favorieten

Woningmarktcijfers vierde kwartaal 2017

Als kenner van de lokale markt vergelijkt ons kantoor ieder kwartaal de landelijke cijfers van de NVM met de cijfers van onze regio. Hoe doet onze regio het ten opzichte van heel Nederland. Welk type woning is in trek. Hoe is de prijsontwikkeling en wat is de gemiddelde verkooptijd. Allemaal gegevens die wij gebruiken op een goed onderbouwd advies te kunnen geven.

Hieronder vindt u het persbericht van de NVM. Onder dit persbericht leest u hoe onze regio zich heeft ontwikkeld.

Woningmarkt gevangen tussen grote vraag en slinkend aanbod
Nieuwegein, 11 januari – De Nederlandse woningmarkt wordt steeds krapper. Voor het eerst sinds het dieptepunt in de crisis daalde in het 4de kwartaal 2017 het aantal woningverkopen (-6%). Vooral in het goedkopere segment droogt het woningaanbod op. In totaal stonden er in het laatste kwartaal van 2017 36% minder woningen te koop dan een jaar eerder. “Dat vormt, samen met de verder aangescherpte financieringsregels, een extra belemmering voor met name starters op de woningmarkt”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het afgelopen kwartaal.

Ook de prijzen blijven stijgen, het afgelopen jaar met maar liefst 9,1%. Een gemiddelde woning kost op dit moment 269.000 euro. Evengoed gaan ze als warme broodjes over de toonbank, bij ruim een kwart van de woningen zelfs boven de vraagprijs.
En ze wisselen steeds sneller van eigenaar; het afgelopen kwartaal werd een gemiddelde woning binnen 52 dagen verkocht. Het krappe aanbod bij een toenemende vraag, de gestegen prijzen en het moeten overbieden in veel grote steden, hebben volgens Jaarsma consumenten ko(o)pschuw gemaakt. “Ze hebben niet langer zin om in de rij te staan voor een woning en vlak voor de drempel te horen dat die al verkocht is aan een ander.”

Consumenten hadden het afgelopen kwartaal gemiddeld nog maar te kiezen uit 4 woningen. En in oververhitte steden als Utrecht, Amsterdam en Almere was de keuze beperkt tot ongeveer 2 woningen. “Meer nieuwbouw blijft de komende jaren het adagium om de woningmarkt niet verder te laten vastlopen”, zegt Jaarsma. “Ja, er wordt gelukkig meer gebouwd, maar door eerdere jaren met een lage productie krijgen we de achterstand de komende jaren niet weggewerkt.”

Stijging in aantal woningtransacties
In tegenstelling tot het landelijk beeld liet het laatste kwartaal van 2017 een stijging in het aantal verkochte woningen in de gemeente Zuidplas zien. We verkochten in afgelopen kwartaal in vergelijking met een jaar eerder 5 % meer woningen. Het waren als vanouds weer de tussenwoningen die het meest van de hand gingen. De twee-onder-een kapwoningen werden explosief meer verkocht dan een jaar eerder. De verkopen van dit gewilde type woning stegen met maar liefst 150 %. Het waren vooral de hoekwoningen en de appartementen die een grotere stijging van het aantal verkopen belemmerde. Zo werden er 47 % minder appartementen verkocht dan een jaar eerder. We blijven dan ook lobbyen bij diverse marktpartijen om appartementen te ontwikkelen. Droevig detail is dat er slechts 9 appartementen van eigenaar zijn gewisseld. Vorig kwartaal waren dit er 13.

Meer prijsstijging dan in de regio Amsterdam
De transactieprijs van een gemiddelde woning is in het 4e kwartaal van 2017 uitgekomen op een recordniveau van € 321.300,-. Dat is ruim 15 % meer dan een jaar eerder. Voor uw beeldvorming: de gemiddelde koopsom in Nederland is afgelopen jaar met 9,1 % gestegen naar € 269.000,-. De prijs van vrijstaande woningen ging het meest omhoog, met meer dan 20 %. Regio´s die het nog beter deden dan onze gemeente zijn de regio Den Haag (+20%) en Almere (+18%). Saillant detail is dat in de regio Amsterdam de prijzen inmiddels minder hard dan ervoor stegen (+14%). Dat wordt mede veroorzaakt door het inmiddels hoge prijsniveau in de hoofdstad. In een aantal regio’s ten oosten van Zwolle (Zuidwest-Drenthe, Hardenberg en Almelo) zijn de prijzen van verkochte woningen het afgelopen jaar niet toegenomen.

Gemiddelde verkooptijd woning daalt spectaculair naar 65 dagen
Net als vorig kwartaal daalt de gemiddelde verkooptijd ook nu weer. Duurde het in het vierde kwartaal van 2016 nog 99 dagen voordat een woning verkocht werd, nu wordt een gemiddelde woning al binnen 65 dagen verkocht. Dit geldt echter niet voor alle woningen, vrijstaande woningen liggen hier met 173 dagen een flink stuk boven. De tussenwoningen in onze gemeente worden het snelst verkocht met gemiddeld 33 dagen.

Meer dan de vraagprijs betalen is niet uniek
Van alle woningen waarvan nu de transactiecijfers bekend zijn en waarvan de koopovereenkomst in het vierde kwartaal getekend is (86 woningen) zijn er 14 boven de vraagprijs verkocht in de gemeente Zuidplas. Dit komt neer op 16 %. In Nieuwerkerk aan den IJssel was dit aantal het hoogst, 11 van de 45 woningen. In Zevenhuizen en Moerkapelle kwam het niet voor. In Moordrecht gebeurde het 3 keer van de 15 verkochte woningen. Leuke details.

De bron van deze informatie kunt u hier vinden.

In het kort:
Samenvatting transacties Zuidplas Nederland
Aantal verkopen 4e kwartaal 2017 101 61.000
Verandering t.o.v. 3e kwartaal 2017 -3,8 % 49,64 %
Verandering t.o.v. 4e kwartaal 2016 5,21 % -6,0 %
     
Gemiddelde prijs verkochte woning 4e kwartaal 2017 € 321.300 € 269.000
Verandering t.o.v. 3e kwartaal 2017 7,71 % 1,89 %
Verandering t.o.v. 4e kwartaal 2016 15,53 % 9,0 %
     
Verkooptijd (in dagen) in het 4e kwartaal 2017 65 52
     
Verschil tussen (laatste) vraagprijs en transactieprijs 1,6 % 1,1 %
 
Nog enkele leuke feiten op een rij over het jaar 2017

De hoogste transactieprijs
In 2017 bedroeg de hoogste transactieprijs € 3.000.000 k.k. Dit object was 23 keer duurder dan het goedkoopste object in de database!

De hoogste vraagprijs
Het duurste object in de gemeente Zuidplas heeft een vraagprijs van € 2.200.000 k.k. en staat in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Het grootste en het kleinste object
Deze zijn gebaseerd op de bruto inhoud.
Het grootste object wat in 2017 verkocht is staat in Nieuwerkerk aan den IJssel en is 2.257 m³! Dit betreft een in 2015 gebouwde woning op landgoed Ringvaartstaete, een exclusieve gated community.
Met een inhoud van 150 m³ en een woonoppervlakte van 53 m², is het kleinste verkochte object een woning uit 1840 in Moordrecht.

De week met de meest verkochte objecten
De meeste objecten zijn verkocht in week 6, 6 t/m 12 februari. In totaal waren dit 18 objecten.

Woonplaats met de meeste transacties
In totaal zijn er 633 transacties gedaan in de gemeente Zuidplas. De meeste transacties vonden plaats in Nieuwerkerk aan den IJssel, dit waren er 298. Hierna volgt Zevenhuizen met 194 transacties.

Voortaan deze cijfers per e-mail ontvangen? Meld u hier aan!
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring