Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
pexels-skylar-kang-6430731

Verduurzaming nieuwbouwproject in het Koningskwartier fase 7

12 januari 2021

De nieuwbouwwoningen van tegenwoordig worden steeds duurzamer. Dat is onder meer te danken aan de goede isolatie en het gebruik van duurzame technieken om uw huis te voorzien van warmte en stroom. Een duurzame techniek die bij het nieuwbouwproject in het Koningskwartier fase 7 wordt gebruikt, is een douche-wtw.

Wat is een douche-wtw?

Wtw staat voor: warmteterugwinning. De naam verraadt het al een beetje, maar met een douche-wtw hergebruikt u restwarmte om koud aanvoerwater voor te verwarmen. Tijdens het douchen gebruikt u gemiddeld 60-80 liter warm water en dat warme water stroomt zo weg. Het voorverwarmen van koud aanvoerwater scheelt veel in stookkosten omdat voor het verwarmen van koud water veel energie (gas) nodig is.

Hoe werkt het?
De warmteterugwinning gebeurt via een warmtewisselaar rond de afvoerbuis, net onder het afvoerpunt van de douche. Het koude leidingwater stroomt in tegengestelde richting langs de afvoerbuis. Zodra dit gebeurt neemt het schone water de warmte aan van het douchewater. Uiteraard mengen de twee waterstromen niet met elkaar.

Verschillende soorten douche-wtw’s
Er zijn drie verschillende soorten douche-wtw’s, namelijk: douchegoot-wtw, douchepijp-wtw en de multivert. Bij fase 7 van het nieuwbouwproject wordt gebruik gemaakt van een douchepijp-wtw. Deze warmteterugwinning heeft onder andere als voordeel dat hij in verschillende lengtes verkrijgbaar is en wat ook niet geheel onbelangrijk is, de douchepijp is onderhoudsvrij.

Waarom is dit interessant voor nieuwbouwwoningen?
Het verwarmen van ruimtes en het gebruik van warm (douche)water zorgen voor een groot deel van de kosten van de energierekening. Tegenwoordig worden huizen steeds beter geïsoleerd waardoor het energieverbruik voor het verwarmingsdeel daalt. Dit houdt wel in dat procentueel het deel het warme tapwater juist toeneemt. Dit komt omdat we tegenwoordig steeds vaker en langer willen douchen, terwijl het financieel verstandiger is om juist wat te minderen. Door het gebruik van een douche-wtw hoeft u zich iets minder schuldig te voelen.

Er zijn nog enkele nieuwbouwwoningen beschikbaar. Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

fundawonen-logo
logo
image004
TMI_logo_2018_RGB_jpg
VGC_keurmerk_nw_zwart-grijs
nwwi
logo_NVM_business_staand_CMYK
keyboard_arrow_up