Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
afbeelding energielabel

Bespaar dit jaar nog op het aanvragen van een energielabel

16 december 2020

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel bepaald op basis van NTA 8800. Dit is een methode voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen, waarmee onder andere gerekend kan worden om aan te tonen dat men voldoet aan de BENG-eisen.

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning of het gebouw is. De labelklassen variëren van A t/m G. Energielabel A is het energiezuinigst en energielabel G het minst. Het hebben van een energielabel is sinds 2015 verplicht en is opgesteld volgens Europese richtlijnen.

Hoe werkt het aanvragen van een energielabel na 1 januari 2021?
Vraag voor het eind van dit jaar het energielabel van uw woning nog voor minimale kosten aan! Tot eind december geldt het vereenvoudigd energielabel (VEL). Hierbij geeft de woningeigenaar een aantal woningkenmerken (online) door. Een deskundige keurt deze kenmerken op afstand en het label wordt door de rijksoverheid vastgesteld. De kosten hiervoor bedragen zo rond de € 10,-

Voor woningen:
Vanaf 1 januari 2021 vindt er een belangrijke verandering plaats. De woningeigenaar kan dit niet meer online regelen, maar dient een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. De energieadviseur komt langs en bekijkt de woning. Hierbij wordt gelet op het volgende:
- De afmetingen
- De aanwezige isolatie, zoals het dak en de muren
- De aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.

Aan de hand hiervan wordt het energielabel vastgesteld en worden indien van toepassing mogelijke verbeterpunten besproken. De verbeterpunten die hieruit voortkomen worden tevens op het energielabel vermeld.

Voor het aanvragen van een energielabel betaalt u naar verwachting bij een eengezinswoning gemiddeld € 190,-. Bij een appartement kunt u denken aan rond de € 100,-. De energieadviseur bepaalt de prijs van het energielabel, afhankelijk van de grootte van de woning.

Heeft u al een geregistreerd VEL? Die blijft gewoon 10 jaar geldig.

Voor gebouwen:
Vanaf 1 januari kunnen alleen nog maar een energielabel worden aangevraagd en opgesteld op basis van NTA 8800. Hiervoor dient een vakbekwaam energieadviseur het energielabel op te stellen aan de hand van een gebouwopname ter plaatse en wordt het label geregistreerd in de landelijke registratiedatabase EP-online.

Bij de vergunningsaanvraag van een gebouw wordt door een energieprestatie-berekening getoetst of het gebouw voldoet aan minimale BENG-eisen. Bij oplevering moet het energielabel worden verstrekt.

Voor utiliteitsgebouwen kan het huidige energielabel nog t/m 31 december 2020 aangevraagd worden. Een definitief toegekend energielabel behoudt zijn geldigheid van 10 jaar.

Heeft u verder nog vragen? Wij helpen u graag verder!

fundawonen-logo
logo
image004
TMI_logo_2018_RGB_jpg
VGC_keurmerk_nw_zwart-grijs
nwwi
logo_NVM_business_staand_CMYK
keyboard_arrow_up