Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
woningmarktcijfers

Cijfers eerste kwartaal 2019 | Daling transacties zet door

17 april 2019

Als kenner van de lokale markt vergelijkt ons kantoor ieder kwartaal de landelijke cijfers van de NVM met de cijfers van onze regio. Hoe doet onze regio het ten opzichte van heel Nederland. Welk type woning is in trek. Hoe is de prijsontwikkeling en wat is de gemiddelde verkooptijd. Allemaal gegevens die wij gebruiken op een goed onderbouwd advies te kunnen geven.

Als kenner van de lokale markt vergelijkt ons kantoor ieder kwartaal de landelijke cijfers van de NVM met de cijfers van onze regio. Hoe doet onze regio het ten opzichte van heel Nederland. Welk type woning is in trek. Hoe is de prijsontwikkeling en wat is de gemiddelde verkooptijd. Allemaal gegevens die wij gebruiken op een goed onderbouwd advies te kunnen geven.

Hieronder vindt u het persbericht van de NVM. Onder dit persbericht leest u hoe onze regio zich heeft ontwikkeld. Het rapport van de NVM kunt u hier vinden.

Woningmarkt gaat richting evenwicht, echter krapte blijft
Nieuwegein, 11 april – “De krapte op de woningmarkt houdt aan. Toch neemt de gekte verder af” concludeert NVM-voorzitter Ger Jaarsma op basis van de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal van 2019. “In het eerste kwartaal van 2019 zijn er 3,2% minder woningen van eigenaar gewisseld dan in datzelfde kwartaal in 2018. Het aantal verkopen stabiliseert en we bereiken ‘het nieuwe normaal’.” Wanneer de huidige trends doorzetten, komen de NVM-makelaars dit jaar uit op 145.000 transacties.
“Prijzen van woningen stijgen nog steeds, maar minder hard dan eerder het geval was. Daarbij vlakt ook de vierkante meterprijs wat af en zien we dat de regionale verschillen in het land kleiner worden. Al deze ontwikkelingen samen duiden op rustiger vaarwater, alhoewel de vraag naar woningen nog steeds groot is” stelt Jaarsma. “Daarnaast zien we daarbij ook dat voor veel kopers het plafond van wat men kan en wat men wil betalen nu bereikt is. Een nieuwe realiteit breekt aan.”

Het gehele persbericht kunt u hier vinden.

Daling transacties zet versterkt door
Helaas doet onze gemeente het niet veel beter dan het landelijk gemiddelde. Net als in de rest van Nederland werden er in Zuidplas minder woningen verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Met een totaal van 79 woningen in drie maanden tijd is dit 2,4 % minder dan de 81 woningen die er in het eerste kwartaal van 2018 verkocht werden. Landelijk ligt dit percentage op -3,2 %. Een slecht teken maar goed om te zien dat de lokale woningmarkt het minder slecht doet dan de landelijke. Gelukkig merken wij om ons heen dat er diverse nieuwbouwprojecten in voorbereiding en in verkoop zijn die uiteindelijk ook de bestaande markt “vlot moeten trekken”. Ons kantoor is de laatste maanden bij veel mensen uitgenodigd die nieuwbouw gekocht hebben en bestaande bouw achterlaten. Er is nog steeds veel interesse in woningen in de bestaande markt, al is e.e.a. uiteraard wel vraagprijs-afhankelijk.
De daling in verkochte woningen is het sterkst bij hoekwoningen. Daar werden er maar liefst 27 % minder van verkocht. Lees: aangeboden. Ze staan ook nauwelijks te koop. Het aantal verkochte twee-onder-één-kapwoningen is met 200 % echter gestegen wat wel een goede zaak is. Dit is nog steeds een heel populair woningtype. Veel van deze mensen hebben de woning verkocht omdat ze doorstromen naar nieuwbouw. Ook valt het ons op dat er veel mensen onze regio verlaten en naar het oosten van het land vertrekken.

De oorzaak voor het teruglopende aantal verkopen is inmiddels een bekend verhaal en moeten we vooral zoeken aan de aanbodkant. Er worden te weinig woningen te koop gezet om aan de vraag te voldoen. Consumenten wachten met de verkoop van de eigen woning totdat ze zelf een woning gevonden hebben. Hierin verwachten we overigens een positieve trend dit jaar.

Eigenlijk in heel de gemeente komen we bij veel mensen over de vloer van rond de 65 die dolgraag willen doorstromen naar een appartement. Helaas zijn deze niet of nauwelijks beschikbaar. We zien dan ook de prijs van appartementen flink stijgen door de grote interesse.

Prijsontwikkeling
Met het krimpende woningaanbod komt ook aan de prijsstijgingen maar geen einde. De landelijke transactieprijs is met 8,1 % gestegen naar € 294.000,- voor de gemiddeld verkochte woning. Zuidplas doet hier nog een schepje bovenop en stijgt met 10,2 % naar € 321.100,- Twee-onder-één-kapwoningen zijn met 13,5 % het meest gestegen in prijs. Voor een gemiddelde twee-onder-één-kapwoning betaal je in Zuidplas nu € 427.600,-

Starters
Helaas is een twee-onder-één-kapwoning voor een starter vaak nog niet weggelegd. Maar ze willen wel graag in Zuidplas blijven. Dit wordt steeds lastiger. Voor een gemiddelde tussenwoning in Zuidplas dien je € 268.800,- aan een verkoper te voldoen. Dit is 6,3 % meer dan in het eerste kwartaal van 2018. Voor een starter is dit echter moeilijk op te brengen, de gemiddelde startershypotheek bedraagt € 232.000,- wat bereikbaar is bij een jaarinkomen vanaf € 49.200,- Het aantal huizen dat je met dit bedrag kunt aanschaffen wordt dan ook snel kleiner.

Verkooptijden kort; appartementen na een maand verkocht
De verkooptijd van de gemiddeld verkochte woning in Nederland bedroeg in het eerste kwartaal 45 dagen, 9 dagen minder dan een jaar geleden. Alleen voor vrijstaande woningen is er meer tijd nodig om een koper te vinden, namelijk 3,5 maand. Dit sluit mooi aan op het beeld in Zuidplas. Hier ligt de gemiddelde verkooptijd inmiddels op 40 dagen. Dit was nog 63 dagen in het eerste kwartaal van 2018. Deze daling doet zich bij nagenoeg alle woningtypen voor. De 9 vrijstaande woningen die in het eerste kwartaal van 2019 verkocht zijn deden er gemiddeld 120 dagen over om verkocht te worden, bij tussenwoningen ligt dit gemiddelde op 30 dagen. Appartementen worden het snelst verkocht, gemiddeld 25 dagen.


Verkopen boven de vraagprijs stabiliseert op hoog niveau
Landelijk
Er is gemiddeld gezien geen verschil meer tussen de vraagprijs en de uiteindelijke transactieprijs in het 1e kwartaal 2019. Dat is nogal een statement. Voor appartementen en tussenwoningen wordt meer betaald dan dat er gevraagd is, voor vrijstaande woningen ligt de transactieprijs ruim 3% lager dan de vraagprijs. 34% van de verkochte woningen in het 1e kwartaal 2019 is boven de vraagprijs verkocht. Voor het eerst in lange tijd is het percentage in vergelijking met het kwartaal ervoor daarmee gedaald. Van alle verkochte appartementen is de helft boven de vraagprijs verkocht. 12% van de verkochte vrijstaande woningen is boven de vraagprijs verkocht. In de hausse eind jaren negentig werd nog geen 10% van alle verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht.

Zuidplas
In onze gemeente ligt het verschilt tussen de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs op 0,3 %. Een minimale marge dus. Bij uitsluitend vrijstaande en twee-onder-één-kapwoningen woningen viel er nog iets met de vraagprijs te doen. De eigenaren van zo’n woningen moesten namelijk gemiddeld met 4,4 % en 2 % minder genoegen nemen.

In Nieuwerkerk aan den IJssel werden er in het eerste kwartaal 45 koopaktes getekend. Van enkele van deze woningen zijn de transactieprijzen nog niet bekend maar van de woningen waarvan dit wel bekend is zijn er 13 boven de vraagprijs verkocht wat neerkomt op 28 %. Dit is in Zevenhuizen 2 van de 11 (18 %) en in Moordrecht 2 van de 13 (15 %).

Nesselande:
In deze wijk zien we andere dingen gebeuren. Hoe dicht het ook bij Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen ligt is de markt hier totaal anders. In Nesselande werden in het eerste kwartaal van 2018 maar liefst 37 koopaktes getekend. Dit is bijna evenveel als in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ook in Nesselande zijn de tussenwoningen de meest verkochte woningen.

De gemiddelde transactieprijs ligt in Nesselande op € 440.679,- en dit is een stijging van 11,2 % ten opzichte van een jaar eerder. Ook dit kwartaal weer zijn het vooral de appartementen die in prijs zijn gestegen met maar liefst 41,5 %. Er is nog steeds meer vraag in Nesselande maar door de hoge prijzen duurt het langer om een woning te verkopen, gemiddeld duurt het 62 dagen voordat een verkocht sticker op een bord geplakt mag worden.

Van de 37 verkochte woningen werden er 5 boven de vraagprijs verkocht. Zes woningen werden voor de vraagprijs verkocht.


fundawonen-logo
logo
image004
TMI_logo_2018_RGB_jpg
VGC_keurmerk_nw_zwart-grijs
nwwi
logo_NVM_business_staand_CMYK
keyboard_arrow_up