pexels-andrea-piacquadio-3760067

De NHG grens wordt in 2021 verhoogd

23 december 2020

Zoals ieder jaar vinden er ook in 2021 weer veranderingen plaats op hypotheekgebied. In dit artikel leest u de belangrijkste veranderingen.

Verhoging kostengrens in 2021
De kostengrens voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt in 2021 verhoogd naar € 325.000. Dit houdt in dat als je een huis koopt met een waarde van € 325.000 of lager u gebruik kunt maken van NHG. De kostengrens lag afgelopen jaar op € 310.000.

Indien u gebruik maakt van energiebesparende voorzieningen, zoals bijv. zonnepanelen en goede isolatie, dan kunt u zelfs tot € 344.500 gebruik maken van NHG. De premie die u betaalt voor het gebruiken van NHG blijft gelijk, namelijk 0,7 procent van het hypotheekbedrag.

Wat is een Nationale Hypotheek Garantie?
Een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) houdt in dat de hypotheekverstrekker de garantie geeft dat de hypotheek volledig wordt terugbetaald. De bank heeft hierdoor zekerheid en loopt geen risico. Mocht u een restschuld overhouden na de verkoop van uw huis, wordt deze door de NHG aan de bank terugbetaald. De schuld wordt afbetaald aan de bank, maar u houdt wel een schuld bij de NHG. Onder bepaalde voorwaarde worden deze kwijtgescholden, dit zijn voornamelijk gevallen waarbij u gedwongen het huis dient te verkopen. Indien u graag groter wilt wonen of een lening hebt afgesloten voor een nieuwe auto en u daardoor de hypotheek niet meer kunt betalen, geldt dit dus niet.

Koopsom exclusief roerende zaken
Bij de kostengrens wordt gekeken naar een koopsom exclusief roerende zaken. Indien de koopsom € 300.000 bedraagt waarvan € 5.000 roerende zaken, dan gaat de NHG uit van de koopsom van € 325.000. Hiervoor dient de geldverstrekker het bedrag voor de roerende zaken wel als realistisch te beoordelen, anders is NHG niet mogelijk.

Vanaf wanneer kunt u hier gebruik van maken?
De nieuwe kostengrens kan al gelden voor woningen die in 2020 worden aangekocht. Het gaat er hierbij om dat het bindend aanbod in 2021 plaatsvindt. Het bindend aanbod ontvang je wanneer de geldverstrekker alle stukken heeft ontvangen en geaccordeerd.

Heeft u vragen over de nieuwe NHG grens of wilt u weten wat dit voor u inhoudt? Wij helpen u graag!

Bron: Knab - kennisartikel NHG in 2021

fundawonen-logo
logo
image004
TMI_logo_2018_RGB_jpg
VGC_keurmerk_nw_zwart-grijs
nwwi
logo_NVM_business_staand_CMYK
keyboard_arrow_up