Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
pexels-pixabay-209224

Dit verandert er aan de overdrachtsbelasting in 2021

09 december 2020

Overdrachtsbelasting wordt betaald wanneer je een onroerende zaak koopt of krijgt. Dit kan gaan over een woning, bedrijfspand of stuk grond. De huidige overdrachtsbelasting voor woningen bedraagt 2% en voor niet-woningen 6%, maar dit gaat in 2021 veranderen. Ondanks dat het nog niet definitief is, willen we u wel vast antwoord geven op veel gestelde vragen.

Wat verandert er voor starters?

Het kopen van een woning voor starters is momenteel lastig. De overheid heeft besloten om starters vanaf 2021 te helpen door de overdrachtsbelasting te schrappen, maar wat houdt dit precies in?

- Starters in de leeftijd tussen 18 en 35 betalen in 2021 geen overdrachtsbelasting meer*. Is de partner waarmee u het huis koopt ouder dan 35, dan is alleen het deel van de starter belastingvrij.
* Vrijstelling geldt bij overdracht woning vanaf 1 januari 2021. Het moment van overdracht bij de notaris is bepalend, niet het moment van tekening van de koopovereenkomst. De vrijstelling geldt wanneer de overdracht van een woning bij de notaris plaatsvindt op of na 1 januari 2021.

- U kunt de vrijstelling maar één keer gebruiken. Heeft u al een huis, maar heeft u verhuisplannen? Als starter kunt u in dit geval wél gebruikmaken van de vrijstelling, mits u nog niet eerder gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling van overdrachtsbelasting.
Voor de vrijstelling maakt het niet uit of de koper al eerder een woning heeft gehad. De woning hoeft dus niet de eerste koopwoning van de koper te zijn voor de vrijstelling.

- Vanaf 1 april vindt er een verandering plaats. De vrijstelling van belasting geldt dan enkel nog voor starters die een huis kopen met een koopsom goedkoper dan € 400.000. Over duurdere woningen betaalt u de huidige 2% overdrachtsbelasting.

Wat zijn de veranderingen voor ondernemers?
Voor starters een voordeel, maar voor beleggers een nadeel. Koopt u een tweede huis (of een ander vastgoedobject) om te verhuren of voor eigen gebruik (bijv. als u in een andere stad werkt)? Dan betaalt u vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting in plaats van 2%. Dit geldt ook wanneer u een woning voor uw kind koopt.

Ook voor ondernemers die een bedrijfspand kopen (voor eigen gebruik) verandert de overdrachtsbelasting. De belasting verandert in 2021 van 6% naar 8%.

fundawonen-logo
logo
image004
TMI_logo_2018_RGB_jpg
VGC_keurmerk_nw_zwart-grijs
nwwi
logo_NVM_business_staand_CMYK
keyboard_arrow_up