Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
SiciliÙboulevard208Rotterdam-27

Meer ruimte en kansen op woningmarkt

12 oktober 2022

“Meer ruimte en kansen op woningmarkt” was vorige week de headline van het persbericht van de NVM. Een groter woningaanbod en een gematigde prijsontwikkeling. De extreme markt die we de laatste twee jaar hebben meegemaakt heeft een keerpunt bereikt en lijkt wat normaler te gaan worden. Het groeiende aanbod en een daling van de gemiddelde verkoopprijs zorgt dat de consument zich wat beter kan oriënteren en met een beter gevoel de stap kan gaan zetten. En wij als makelaars kunnen ons werk doen zoals we het al jaren doen, met onze kennis en expertise onze opdrachtgevers bijstaan. Hoe heeft onze markt het gedaan? Met een kantoor in Nieuwerkerk aan den IJssel en een kantoor in Zevenhuizen zijn we sterk vertegenwoordigd in Zuidplas en weten we als geen ander wat er speelt in ons mooie werkgebied.


Meer aanbod
Er komt meer te koop en er is dus meer keuze voor de consument, een goede ontwikkeling. Maar nog steeds is er te weinig aanbod. In het derde kwartaal van 2022 was de zgn. krapte-indicator in Nederland 2,8 en in Zuidplas 3,1, terwijl deze in een evenwichtige woningmarkt eigenlijk 5 moet zijn. De krapte indicator is het aanbod aan woningen gedeeld door het gemiddeld aantal transacties per maand. Het aantal te koop staande woningen in Zuidplas is met 18 % gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder tegenover 22 % in heel Nederland. Maar ten opzichte van een jaar geleden is het aantal te koop staande woningen zelfs met 109 % gestegen in Zuidplas. Maar dat wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een groot aanbod van nieuwbouw.

Boven de vraagprijs
Op dit moment zien we weer biedingen onder de vraagprijs. Het blijft raar om op te schrijven. Dat we nagenoeg alle huizen boven de vraagprijs verkochten was natuurlijk eigenlijk heel raar. In het derde kwartaal werd toch nog 48 % van de woningen in Zuidplas boven de vraagprijs verkocht. Er is nog steeds veel vraag voor goed afgewerkte woningen met een reële vraagprijs en daar zien we nog steeds biedingen rond of boven de vraagprijs. En Zuidplas blijft in trek. We zijn wel terughoudender in onze verkoopadviezen en we merken toch dat er dan soms teleurstelling is bij de woningeigenaren. Het credo blijft voor elk huis voor de juiste prijs is er een koper.

Gemiddelde verkoopprijs
En dan de cijfers. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning daalde in het derde kwartaal van 2022 in Zuidplas naar € 462.000,-, een daling van 7,3 % ten opzichte van een kwartaal eerder en een daling van 3,1 % ten opzichte van een jaar eerder. Hierin presteren we iets minder dan landelijk. In heel Nederland daalden de prijzen het laatste kwartaal met 5,8 % en op jaarbasis stegen ze nog licht met 2 %. Wel ligt de gemiddelde verkoopprijs in Zuidplas een stuk hoger dan gemiddeld; deze is in Nederland namelijk gemiddeld € 425.000,-

Aantal verkochte woningen
In heel Nederland werden er (door NVM-makelaars) in het tweede kwartaal bijna 32.500 woningen verkocht. Dit is 10 % minder dan in het tweede kwartaal. Dit is in Zuidplas iets beter. Met 80 woningen in het derde kwartaal is dit 21 % minder dan het derde kwartaal van 2021 en 8 % minder dan in het tweede kwartaal van 2022.

Op weg naar een gezonde(re) woningmarkt
We hopen dat bovenstaande cijfers een goed beeld hebben gegeven van de marktontwikkelingen in Zuidplas. Het zal voor u geen nieuws zijn dat de hypotheekrente fors is gestegen, met rentes net boven de 1 % in week 9 van 2022 en op het moment van schrijven 4,3 %(10 jaar vast zonder NHG). Dit heeft veel impact gehad. En de verwachting is dat deze nog licht doorstijgt. Doordat wij een hypotheekadviseur in huis hebben worden we dagelijks geüpdatet. De laatste weken hebben we diverse doelgroepen ontmoet op de markt. Zo zijn er mensen die al langere tijd op zoek zijn en een prijsklasse lager zijn gaan zoeken. Maar ook de “nieuwe kopers” melden zich massaal. De zoekers die sinds enkele weken op zoek zijn en gewend zijn aan de nieuwe rentes.

Tot slot
Door ieder kwartaal een analyse te maken van de woningmarktcijfers zijn we altijd op de hoogte. We vergelijken met het landelijk gemiddelde en we kijken naar voorgaande kwartalen. Zo zitten we er bovenop en kunnen we goed inspelen op marktontwikkelingen, dit alles om een zo goed mogelijk advies te kunnen geven. Onderstaande bijlagen hebben wij hiervoor gebruikt en stellen we graag voor u beschikbaar. Heeft u vragen over dit artikel of over de woningmarkt? Neem gerust contact met ons op.

Persbericht-nvm-meer-ruimte-en-kansen-op-woningmarkt
marktoverzicht-gemeente-zuidplas-3e-kwartaal-2022
regionale-analyse-gemeente-zuidplas-3e-kwartaal-2022
bijlage-1-analyse-woningmarkt-3e-kwartaal-2022
bijlage-2-marktoverzicht-nederland-3e-kwartaal-2022-1
kwartaalcijfers-nieuwbouw-2022-3

fundawonen-logo
logo
image004
TMI_logo_2018_RGB_jpg
VGC_keurmerk_nw_zwart-grijs
nwwi
logo_NVM_business_staand_CMYK
keyboard_arrow_up