Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
banner

Prijsstijging woningmarkt zet door

19 oktober 2023

De verkoopprijzen stijgen in de gemeente Zuidplas, met opvallende verschuivingen tussen de verschillende type woningen. De krapte op de markt neemt toe, waarbij de vraag stijgt en de prijsdruk dus toeneemt. Ook de stijgende lonen, de huishoudensgroei en de beperkte beschikbaarheid van nieuwbouwwoningen heeft een aanzienlijke invloed op deze prijsstijging. Hoe heeft onze markt het dit kwartaal gedaan? Met een kantoor in Nieuwerkerk aan den IJssel en een kantoor in Zevenhuizen zijn we sterk vertegenwoordigd in Zuidplas en weten we als geen ander wat er speelt in ons mooie werkgebied.

Minder aanbod

Het aanbod in de regio Zuidplas is aan het dalen, met een afname van 10% ten opzichte van zowel het vorige kwartaal als vorig jaar. Ook het aantal te koop gezette woningen is gedaald met 1% vergeleken vorig kwartaal, maar ook met een daling van maar liefst 22% in vergelijking tot vorig jaar. De mindering van het aanbod gecombineerd met de hogere verkoopprijzen zorgt voor minder keuzemogelijkheden voor de consument. De krapte op de woningmarkt neemt toe met een krapte-indicator van 2,6. Op landelijk niveau is het aanbod ook gedaald met 2% vergeleken vorig jaar waarbij ook het aantal te koop gezette woningen is gedaald met 18% vergeleken vorig jaar.

Dalend aanbod

Boven de vraagprijs

De meest gestelde vraag is er al een tijd maar ook nu nog vaak van toepassing: ''Wordt er nog veel overboden?". In onze regio komt het nog veel voor, waarbij 43% van de woningen boven de vraagprijs wordt verkocht. Dit is een stijging vergeleken vorig kwartaal (36%) en juist een daling vergeleken vorig jaar (49%). Gemiddeld genomen wordt er uiteindelijk iets minder betaald dan de vraagprijs, met een verschil van -0,6%. We zien dat er vooral op tussenwoningen (61%) en hoekwoningen (49%) wordt overboden en dat het merendeel van deze woningen boven de vraagprijs verkocht worden. De concurrentie bij vrijstaande woningen is lager, en we zien dus ook dat er hier minder vaak wordt overboden (19%).

Op landelijk niveau ligt de gemiddelde verkoopprijs juist iets boven de vraagprijs met een verschil van 0,2%. Het verschil tussen onze regio en de landelijke metingen verschilt weinig, waarbij op landelijk niveau 45% van de woning boven de vraagprijs wordt verkocht.

boven de vraagprijs bieden

Gemiddelde verkoopprijs

Veel verkopers zijn benieuwd naar de marktwaarde van hun woning en ook voor kopers is het een belangrijk gegeven. De gemiddelde verkoopprijs is flink gestegen met 8,2% in vergelijking tot vorig jaar en 10,8% in vergelijking tot vorig kwartaal. Opvallend is dat de prijzen van vrijstaande woningen zowel op jaarbasis als op kwartaalbasis met ongeveer 10% zijn gedaald, wat een significante neerwaartse trend vertegenwoordigt. Daarentegen hebben appartementen een opvallende prijsstijging ervaren, met een indrukwekkende toename van 34,5% in vergelijking met het voorgaande jaar en een toename van 38,5% vergeleken met het vorige kwartaal. Op landelijk niveau is er ook een toename in de verkoopprijs (1,7%), echter is deze niet zo sterk als in onze regio.

Gemiddelde verkoopprijs

Aantal verkochte woningen

In heel Nederland werden er in het derde kwartaal 33.444 woningen verkocht (door NVM-makelaars). Dit is een stijging van 2% vergeleken vorig jaar, echter is het een daling van 2% vergeleken vorig kwartaal. In de regio zuidplas is er juist een daling van 2% vergeleken vorig jaar en een stijging van 7% vergeleken vorig kwartaal.

aantal verkochte woningen

Nieuwbouw

Er is een stijging van 18% in het aantal verkochte nieuwbouwingen in Nederland in vergelijking tot vorig jaar. Echter zijn er nog genoeg obstakels in de verkoop van nieuwbouwwoningen, zoals de hoge overbruggingskosten, lange doorlooptijd tussen aankoop en oplevering en de afwachtende houding van consumenten door de hoge nieuwbouw verkoopprijzen. Tot slot speelt ook de onzekerheid over de toekomstige verkoop van de eigen woning mee. De gemeente Zuidplas volgt de landelijke trend, met een stijging van de verkoop van nieuwbouwwoningen.

Op weg naar een gezonde(re) woningmarkt

We hopen dat bovenstaande cijfers een goed beeld hebben gegeven van de marktontwikkelingen in Zuidplas. Het zal voor u geen nieuws zijn dat de hypotheekrente is gestegen, met rentes net ónder de 1% in het begin van 2022 en op het moment van schrijven 4,7% (10 jaar vast zonder NHG) en 4,3% (10 jaar vast met NHG). Een flinke stijging in korte tijd. We merken dat de hogere rentes inmiddels wel zijn ingedaald is bij de aspirant-kopers. Doordat wij een hypotheekadviseur in huis hebben worden we dagelijks geüpdatet. De laatste weken hebben we diverse doelgroepen ontmoet op de markt. Zo zijn er mensen die al langere tijd op zoek zijn en een prijsklasse lager zijn gaan zoeken. Maar ook de “nieuwe kopers” melden zich massaal. De zoekers die sinds enkele weken op zoek zijn en gewend zijn aan de nieuwe rentes.

Tot slot

Door ieder kwartaal een analyse te maken van de woningmarktcijfers zijn we altijd op de hoogte. We vergelijken met het landelijk gemiddelde en we kijken naar voorgaande kwartalen. Zo zitten we er bovenop en kunnen we goed inspelen op marktontwikkelingen, dit alles om een zo goed mogelijk advies te kunnen geven. Onderstaande bijlagen hebben wij hiervoor gebruikt en stellen we graag voor u beschikbaar. Heeft u vragen over dit artikel of over de woningmarkt? Neem gerust contact met ons op.

VanderPanne-HR-6621

Mail of bel met Esmille

fundawonen-logo
logo
image004
TMI_logo_2018_RGB_jpg
VGC_keurmerk_nw_zwart-grijs
nwwi
logo_NVM_business_staand_CMYK
keyboard_arrow_up