Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
IMG_8258

Prijzen in Zuidplas 12,4 % hoger dan gemiddeld

08 april 2023

“Woningmarkt naar een nieuw evenwicht” was twee dagen geleden de headline van het persbericht van de NVM. Nog steeds een krap aanbod, verkopers krijgen iets minder betaald dan de vraagprijs en een forse afname van nieuwbouwverkopen. De extreme markt die we meegemaakt hebben is niet meer is normaler gaan worden. De verdubbeling van het aanbod en een daling van de gemiddelde verkoopprijs zorgt dat de consument zich wat beter kan oriënteren en met een beter gevoel de stap kan gaan zetten. En wij als makelaars kunnen ons werk doen zoals we het al jaren doen, met onze kennis en expertise onze opdrachtgevers bijstaan. Hoe heeft onze markt het gedaan? Met een kantoor in Nieuwerkerk aan den IJssel en een kantoor in Zevenhuizen zijn we sterk vertegenwoordigd in Zuidplas en weten we als geen ander wat er speelt in ons mooie werkgebied.

Meer aanbod

Er komt meer te koop en er is dus meer keuze voor de consument, een goede ontwikkeling. Maar nog steeds is er te weinig aanbod. In het eerste kwartaal van 2023 was de zgn. krapte-indicator in zowel Nederland als Zuidplas 3,3, terwijl deze in een evenwichtige woningmarkt eigenlijk 5 moet zijn. De krapte indicator is het aanbod aan woningen gedeeld door het gemiddeld aantal transacties per maand. Het aantal te koop staande woningen in Zuidplas is met 22 % gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder maar met 58 % gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In Nederland was dit een daling van 9 % op kwartaalbasis en een stijging van maar liefst 89 % op jaarbasis.

aantal in aanbod

Boven de vraagprijs

Op dit moment zien we weer biedingen onder de vraagprijs, maar het gebeurt zeker nog wel. Het blijft raar om op te schrijven. In het eerste kwartaal werd toch nog 15 % van de woningen in Zuidplas boven de vraagprijs verkocht. Er is nog steeds veel vraag voor goed afgewerkte woningen met een reële vraagprijs en daar zien we nog steeds biedingen rond of boven de vraagprijs. En Zuidplas blijft in trek. We zijn wel terughoudender in onze verkoopadviezen en we merken toch dat er dan soms teleurstelling is bij de woningeigenaren. Het credo blijft voor elk huis voor de juiste prijs is er een koper. Gemiddeld werd er overigens 2,8 % van de vraagprijs “afgepraat”.

boven de vraagprijs

Gemiddelde verkoopprijs


En dan de cijfers. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning daalde in het eerste kwartaal van 2023 in Zuidplas naar € 443.000,-, een STIJGING van 4,0 % ten opzichte van een kwartaal eerder maar een daling van 4,5 % ten opzichte van een jaar eerder. Hierin presteren we iets beter dan landelijk. In heel Nederland daalden de prijzen het laatste kwartaal met 3,6 % en op jaarbasis met 6 %. Wel ligt de gemiddelde verkoopprijs in Zuidplas een stuk hoger dan gemiddeld; deze is in Nederland namelijk gemiddeld € 394.000,- wat neerkomt op 12,4 %.

gemiddelde verkoopprijs

Aantal verkochte woningen

In heel Nederland werden er (door NVM-makelaars) in het eerste kwartaal iets meer dan 28.300 woningen verkocht. Dit is 13 % minder dan kwartaal ervoor en 2 % minder dan een jaar eerder. Dit is in Zuidplas iets beter. Met 75 woningen in het eerste kwartaal is dit hetzelfde als een kwartaal eerder maar 9 % minder dan een jaar geleden. Toen werden er 82 woningen verkocht.

aantal transacties

Op weg naar een gezonde(re) woningmarkt

We hopen dat bovenstaande cijfers een goed beeld hebben gegeven van de marktontwikkelingen in Zuidplas. Het zal voor u geen nieuws zijn dat de hypotheekrente is gestegen, met rentes net boven de 1 % in week 9 van 2022 en op het moment van schrijven 3,9 %(10 jaar vast zonder NHG). Maar dit is nu alweer een hele tijd zo en we merken dat dit inmiddels wel ingedaald is bij de aspirant-kopers. Doordat wij een hypotheekadviseur in huis hebben worden we dagelijks geüpdatet. De laatste weken hebben we diverse doelgroepen ontmoet op de markt. Zo zijn er mensen die al langere tijd op zoek zijn en een prijsklasse lager zijn gaan zoeken. Maar ook de “nieuwe kopers” melden zich massaal. De zoekers die sinds enkele weken op zoek zijn en gewend zijn aan de nieuwe rentes.

Tot slot
Door ieder kwartaal een analyse te maken van de woningmarktcijfers zijn we altijd op de hoogte. We vergelijken met het landelijk gemiddelde en we kijken naar voorgaande kwartalen. Zo zitten we er bovenop en kunnen we goed inspelen op marktontwikkelingen, dit alles om een zo goed mogelijk advies te kunnen geven. Onderstaande bijlagen hebben wij hiervoor gebruikt en stellen we graag voor u beschikbaar. Heeft u vragen over dit artikel of over de woningmarkt? Neem gerust contact met ons op.


fundawonen-logo
logo
image004
TMI_logo_2018_RGB_jpg
VGC_keurmerk_nw_zwart-grijs
nwwi
logo_NVM_business_staand_CMYK
keyboard_arrow_up