Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
gettyimages-1291550679-1

Wat verandert er in 2022?

28 december 2021

Gaat het u lukken om volgend jaar wél een woning te kopen? Of neemt u de stap om volgend jaar uw woning in de verkoop te zetten? Wij informeren u graag over dé belangrijke wijzigingen voor het komende jaar!

Zoals ieder jaar zijn tijdens Prinsjesdag de financiële plannen voor het volgende jaar gepresenteerd. Wij bekeken welke van deze plannen voor u gevolgen hebben. Zowel voor u als huizenbezitter als voor een verkoper en een koper? Bent u benieuwd wat het specifiek voor u betekent? Of wenst u ons advies? Neem contact met ons op.

1 miljard voor extra woningen
De komende jaren wordt 1 miljard euro extra ingezet om de bouw van betaalbare woningen te versnellen. Dit geld wordt ingezet om de ontwikkeling van de veertien grootschalige gebieden te versnellen, voor een vierde ronde van de Woningbouwimpuls en om knelpunten die woningbouw in de weg staan op te lossen. Goed nieuws: een van deze gebieden is Rotterdam Oostflank, het gebied tussen Rotterdam Alexander en Zuidplein waar er in de periode tot 2040 maar liefst 30.000 nieuwe woningen worden gerealiseerd.

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat omhoog
Wanneer je een hypotheek afsluit is er de mogelijkheid om deze onder voorwaarden met NHG af te sluiten. Bij scheiding of gedwongen verkoop kun je hierop, wederom onder voorwaarden, een beroep op doen wanneer je een hypotheek met NHG hebt afgesloten. Die grens is in 2021 nog € 325.000, – maar gaat in 2022 naar € 355.000, –

Afbouw hypotheekrenteaftrek eigen woning
Sinds 2014 wordt het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek geleidelijk verlaagd, voor zover de rente wordt afgetrokken tegen het hoogste inkomstenbelastingtarief in box 1. Dit tarief bedraagt 40% in 2022 (43% in 2021).

In 2023 zal nog één keer een verlaging worden doorgevoerd, waardoor de hypotheekrente definitief aftrekbaar is tegen maximaal 37,05%. Dit percentage komt overeen met het tarief van de eerste schijf. Overigens geldt dit aftrekpercentage ook bij veel andere aftrekposten.

Betaalt u geen of weinig rente omdat u geen of een kleine eigenwoningschuld heeft? Dan kunt u gebruikmaken van de Hillen-aftrek. Deze aftrek wordt in 30 jaar afgebouwd en bedraagt voor 2022 86,67% (2021: 90%).

Eigenwoningforfait wordt lager
De eerder aangekondigde verlaging van het eigenwoningforfait wordt doorgezet. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van de woning en wordt bij het inkomen geteld. Hierdoor stijgt de aftrekpost eigen woning.

Tot € 1.100.000 bedraagt het forfait 0,45% in 2022 (0,50% in 2021) en boven € 1.100.000 blijft het 2,35%. Deze verlaging is een compensatie voor de afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

Schenkingsvrijstelling eigen woning
De eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning van € 105.302, de zogenaamde jubelton, wordt ook in 2022 voortgezet. De daadwerkelijke hoogte van de vrijstelling wordt aan het einde van 2021 bekendgemaakt.

Overdrachtsbelasting
Het tarief van de overdrachtsbelasting in 2022 is 2% voor de woning waarin de koper zélf voor langere tijd gaat wonen en waarvoor de startersvrijstelling niet geldt. Het andere tarief is 8% en dit is voor alle andere onroerende zaken, zoals vakantiewoningen, bedrijfspanden en bijvoorbeeld een garage bij het huis die u niet gelijk met de woning koopt.

Private lease auto krijgt meer invloed op hoogte maximale hypotheek
Als je een private lease auto bezit, dan telt dat mee voor het maximale hypotheekbedrag dat je aan kunt vragen. Nu wordt 65% van het contractbedrag gezien als schuld. Vanaf april 2020 wordt het complete bedrag gezien als schuld en vastgelegd bij het BKR.

Start nationaal isolatieprogramma
Het kabinet start een nationaal isolatieprogramma. Hiervoor wordt een bedrag vrijgemaakt van 514 miljoen euro voor het isoleren van koopwoningen en huurhuizen. Het Rijk wil er met dit bedrag voor zorgen dat 20% meer koop- en huurwoningen beter worden geïsoleerd.

Subsidie aanschaf hybride waterpomp
Naast het Nationale isolatieprogramma is er 288 miljoen euro gereserveerd voor subsidie van hybride waterpompen. Huiseigenaren kunnen een tegemoetkoming van €1.000 tot 2100 aanvragen voor de aanschaf van zo’n hybride waterpomp. Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat zowel via elektriciteit als gas warmte kan genereren.

Energierekening
In 2022 stijgt de belasting op gas en daalt de belasting op elektriciteit. Daarnaast wordt een stijging van de gasprijs verwacht ten gevolge van schaarse in Europa. Via een tool op de site van Milieucentraal.nl kan je berekenen welke gevolgen de belastingverandering op jouw kosten heeft. Let op: de eventuele prijsstijgingen van gas en energie worden hierin niet meegenomen.

Zelfbewoningsplicht
Vanaf 1 januari geldt in zestien Rotterdamse wijken een zelfbewoningsplicht voor mensen die een huis kopen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Op die manier moeten beleggers geweerd worden van dat deel van de woningmarkt, zodat mensen met een middeninkomen meer kans maken op een koopwoning. Voor nieuwbouw geldt in Rotterdam al een zelfbewoningsplicht. Ook in het nieuwe grondbeleid van Zuidplas wordt een zelfbewoningsplicht voor woningen tot 350.000 euro opgenomen. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat woningen door beleggers of huisjesmelkers worden opgekocht.

fundawonen-logo
logo
image004
TMI_logo_2018_RGB_jpg
VGC_keurmerk_nw_zwart-grijs
nwwi
logo_NVM_business_staand_CMYK
keyboard_arrow_up