Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
37

Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2021

17 mei 2021

Ieder kwartaal analyseert ons kantoor de woningmarktcijfers. We vergelijken het met het landelijk gemiddelde en we kijken naar voorgaande kwartalen. Zo zitten we erbovenop en kunnen we goed inspelen op marktontwikkelingen, dit alles om een zo goed mogelijk advies te kunnen geven. Hoe doet Zuidplas het?

De woningmarkt in Nederland blijft ongekend krap. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal 2021 van de NVM met forse prijsstijgingen, toenemende schaarste en het overbieden. NVM-voorzitter Onno Hoes zegt hier het volgende over: “Het is ongekend wat er gebeurt op de huizenmarkt. De lage rente, het enorme woningtekort en de stabiele sociaal-economische vooruitzichten zorgen voor krapte en jagen de prijzen verder omhoog.”.

Het is u tijdens uw zoektocht waarschijnlijk al opgevallen dat er relatief weinig nieuwe huizen online komen. In Nederland stonden in het eerste kwartaal ruim 17.500 woningen te koop. Dit is het laagste aantal sinds de meting in 1995 gestart is. In gemeente Zuidplas stonden in het eerste kwartaal 204 woningen te koop, waarvan 24 op het moment van schrijven de status beschikbaar hebben. Dit is een grote daling t.o.v. vorig jaar, waar er in het eerste kwartaal 305 woningen te koop stonden.

tabel5

Starters op een krappe woningmarkt
Waar het voor doorstromers gunstig is om een huis te kopen, is het voor starters een stuk minder rooskleurig. Door de overwaarde van doorstromers op hun huidige woning, kunnen zij ver boven de vraagprijs bieden. Starters hebben dit voordeel niet en dienen dit uit eigen zak te betalen. Voor de meeste starters zorgt de combinatie van de huidige prijsniveaus en de aangescherpte leennormen ervoor dat niet alleen bestaande woningen, maar ook nieuwbouwwoningen onbereikbaar zijn.

Concessies
Door de coronamaatregelen willen we natuurlijk heel graag een extra kamer en liefst een tuin, maar het beperkte aanbod zorgt ervoor dat mensen hun wensen (ongewild) bijstellen. Een concessie die veel voorkomt is dat mensen bereid zijn om verder van hun huidige woonplek te verhuizen.

Actieve zoekers
Er zijn veel meer mensen (actief) op zoek naar een woning dan dat er aan aanbod beschikbaar is. Zodra een woning op Funda verschijnt, is het soms al niet meer mogelijk om een bezichtiging in te plannen door de drukte. In ons systeem werden in het eerste kwartaal 341 zoekopdrachten aangemaakt. Het voordeel van een zoekopdracht is dat de consument bij aanmelding van een nieuwe woning die aan hun wensen voldoet een e-mail hierover ontvangt. Vorig jaar lag het aantal zoekopdrachten bij ons in het eerste kwartaal nog op 76. Het aantal zoekopdrachten is in een jaar dus exponentieel gestegen.

Hoe ziet die verdeling eruit in de gemeente Zuidplas?

Nieuwerkerk aan den IJssel
Het aantal ingeschreven zoekers lag vorig jaar in het eerste kwartaal op 30. Dit jaar zien we hier een flinke stijging in. Er waren in kwartaal 1 namelijk 128 zoekopdrachten voor Nieuwerkerk aan den IJssel. Hier wordt een stijging van 327% gerealiseerd.

Zevenhuizen
Vorig jaar waren er in kwartaal 1 in Zevenhuizen slechts 8 consumenten met een zoekprofiel. Dit jaar ligt dit aantal op 76, een stijging van 850%.

Moerkapelle
Ook in Moerkapelle zien we een stijging terug. Waren er vorig jaar slechts 2 mensen actief op zoek via een zoekopdracht, ligt dat aantal dit jaar op 41. Een stijging van 1950%.

Moordrecht
Het lage aantal vorig jaar wat we in Moerkapelle zagen, was ook in Moordrecht terug te zien. Waren er vorig jaar slechts 2 mensen met een zoekopdracht, ligt dat aantal nu op 31. Een stijging van 1450%.

Deze cijfers verduidelijken het beeld wat we al terug zagen in de krapte op de woningmarkt. Er komen steeds meer (actieve) zoekers bij waardoor de concurrentie toeneemt.

Aantal verkochte woningen
Landelijk zijn er 6,8% minder woningen verkocht dan vorig jaar. Het laagste aantal verkopen in zes jaar tijd. In de gemeente Zuidplas werden in het eerste kwartaal van dit jaar 58 woningen verkocht. In 2020 waren dit in het eerste kwartaal nog 79 woningen. Dit is een daling van ruim 26%. De grootste daling zien we bij tussenwoningen (-12,8%) en twee-onder-één-kapwoningen (-14,4%). Dit komt voornamelijk omdat het aantal verkopen in 2020 zo laag was, en niet omdat het eerste kwartaal zo’n goed kwartaal is. Op het moment van schrijven staan er in de gemeente Zuidplas 260 woningen te koop waarvan 88 woningen bestaande bouw. Hiervan hebben er 41 de status beschikbaar.

tabel 1

Transactieprijzen
De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in gemeente Zuidplas steeg in het eerste kwartaal ruim 19% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2020.

tabel 2

Grote belangstelling voor nieuwbouw
Kijkend naar de nieuwbouwcijfers van het eerste kwartaal zien we dat nieuw aanbod stabiel blijft en de transacties toenemen. Het resultaat hiervan is een krappere nieuwbouwmarkt met steeds minder aanbod. Dit ziet u ook terug in de prijzen. Meer dan de helft van de nieuwbouwwoningen is duurder dan € 400.000,-. De gemiddelde prijs hiervan is € 433.000,-. Voor veel starters is dit onhaalbaar.

Ondanks de prijsstijging van een gemiddeld nieuwbouwhuis weerhoudt het mensen er niet van om zich hier voor aan te melden. Ook bij het Koningskwartier ziet onze nieuwbouwafdeling de grote belangstelling terug. Vaak schrijven geïnteresseerden zich op meerder projecten in om hun kansen te spreiden. Wat we wel terugzien is dat ondanks dat er veel inschrijvingen zijn, een gedeelte toch afhaakt op het moment dat de woning voor hen wordt gereserveerd. Een aantal consumenten gaat pas echt goed kijken naar het huis, de locatie en de koopbepalende zaken als ze daadwerkelijk de optie hebben.

Verkooptijd
Afgelopen jaar zagen we de gemiddelde verkooptijd van een woning langzaam afnemen. In het eerste kwartaal in 2020 was dit nog 27 dagen, maar gedurende het jaar liep dit zelfs terug naar 22 dagen. In het eerste kwartaal van 2021 zien we dit weer toenemen. Een woning stond in het eerste kwartaal gemiddeld 29 dagen te koop. Dit aantal dagen is vrijwel gelijk aan het landelijk.

Knipseltabel 3
tabel 4 aantal verkochte woningen
fundawonen-logo
logo
image004
TMI_logo_2018_RGB_jpg
VGC_keurmerk_nw_zwart-grijs
nwwi
logo_NVM_business_staand_CMYK
keyboard_arrow_up