Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Burg van Heugtenlaan  (30)

Zuidplas presteert minder dan landelijk

03 februari 2020

Ieder kwartaal analyseert ons kantoor de woningmarktcijfers. We vergelijken het met het landelijk gemiddelde en we kijken naar voorgaande kwartalen. Zo zitten we erbovenop en kunnen we goed inspelen op marktontwikkelingen, dit alles om een zo goed mogelijk advies te kunnen geven. Hoe doet Zuidplas het?

Krapte op de woningmarkt neemt toe; steeds minder keuze voor ‘Jan Modaal’
In het vierde kwartaal van 2019 is de woningmarkt verder verkrapt. Er staan minder woningen te koop en minder woningen worden te koop gezet. De prijzen stijgen wel, mede door de grote vraag. De voorraad nieuwbouwwoningen neemt nog wel toe, waarschijnlijk prijzen zij zichzelf uit de markt. NVM-voorzitter Onno Hoes: “Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood.” In het vierde kwartaal van 2019 zijn er door NVM-makelaars ruim 40.000 woningen verkocht. “Over heel 2019 zijn er door de leden van NVM 149.000 woningen verkocht, vergelijkbaar met het aantal van 2018.” vertelt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. “Er lijkt daarmee sprake van een evenwicht. Of dat niveau in het aantal transacties in 2020 volgehouden kan worden, betwijfel ik echter sterk. De bestaande koopwoningmarkt is afhankelijk van (doorstromende) huishoudens die hun woning te koop zetten en dat zijn er het 4e kwartaal 2019 minder dan een jaar geleden. De doorstroming stokt ook als er onvoldoende nieuwbouwwoningen worden toegevoegd. Door alle stikstof- en pfas- problematiek wordt het moeilijk om daar de beoogde doelen te behalen.”

Aantal verkochte woningen
Landelijk zijn er 3 % meer woningen verkocht dan in hetzelfde kwartaal van 2018, helaas doet onze gemeente het een stuk minder. In Zuidplas zijn er namelijk 83 woningen verkocht, tegen 100 woningen in het vierde kwartaal van 2018. Een daling van maar liefst 17 %. Dat brengt het totaal aantal verkochte woningen bestaande bouw in 2019 op 330. Een sterke daling ten opzichte van 2018 waarin er 374 woningen van eigenaar verwisselden. Of dit niveau in 2020 volgehouden kan worden is de vraag. Nog steeds is de doorstroming in Zuidplas onvoldoende en zijn er nog steeds veel mensen die graag naar een appartement willen maar dit niet kunnen omdat deze niet beschikbaar zijn.

Transactieprijzen
Na het record in het vierde kwartaal van 2018 (€ 328.000,-) is de gemiddelde transactieprijs, na een dip in het eerste kwartaal maar telkenmale stijging hierna, iets hoger uitgekomen op € 329.700,-. Een stijging van een half procent. Ook hierin merken we een enorme afwijking met het landelijk beeld, waarin de prijzen met 8 % zijn gestegen in een jaar tijd.

Verkooptijden
Het aantal dagen dat een woning te koop staat is verwaarloosbaar opgelopen tot 56 dagen, tegen 52 dagen in het laatste kwartaal van 2018. Het is wel een enorm verschil met een kwartaal eerder, waarin bijna evenveel woningen gemiddeld in 37 dagen verkocht werden. Op landelijk niveau duurde het in het vierde kwartaal toevallig ook 37 dagen. Ook daarin zien we dus dat woningen in Zuidplas langer te koop staan, vooral veroorzaakt door vrijstaande woningen die gemiddeld 176 dagen te koop stonden. Hoekwoningen en appartementen gingen het snelst, die staan maximaal 22 dagen te koop.

Vraag- verkoopprijsverschillen
Het aantal woningen dat in Nederland boven de vraagprijs is verkocht ligt op 42 %. Zeker in de eerste maanden van de verkoop is er weinig onderhandelingsruimte. In Zuidplas ligt het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs op 1,1 % wat uiteraard zeer marginaal is.

Enkele feiten op een rij;

In Nieuwerkerk aan den IJssel werden er in het laatste kwartaal 72 koopaktes getekend, waarvan 33 woningen voor de vraagprijs of meer werden verkocht. In Zevenhuizen was dit 7 van de 17 woningen, in Moerkapelle 1 van de 7 en in Moordrecht 6 van de 17.

Aantal woningen in aanbod
Er zijn in het 4e kwartaal 2019 in Nederland opnieuw minder woningen te koop gezet in vergelijking met een jaar geleden, ruim 4% minder. In Zuidplas verschenen er 118 woningen op funda en op de site van de makelaars. In het vierde kwartaal van 2018 waren dit er echter 157, een daling van maar liefst 25 %.

Downloads
Rapportage Zuidplas
Funda facts vierde kwartaal
Analyse woningmarkt landelijk

NVM persbericht

fundawonen-logo
logo
image004
TMI_logo_2018_RGB_jpg
VGC_keurmerk_nw_zwart-grijs
nwwi
logo_NVM_business_staand_CMYK
keyboard_arrow_up