Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Vecht112gestuurd-33

Zuidplas vs Nederland

11 juli 2022

“Meer lucht op ruimere woningmarkt” was vorige week de headline van het persbericht van de NVM. Een flinke groei van het woningaanbod en een minder extreme prijsstijging. Hoe heeft onze markt het gedaan? Met een kantoor in Nieuwerkerk aan den IJssel en een kantoor in Zevenhuizen zijn we sterk vertegenwoordigd in Zuidplas en weten we als geen ander wat er speelt in ons mooie werkgebied.

Meer aanbod
“Er staat weinig te koop hè?”. Een veelgehoorde uitspraak bij consumenten. Maar is dit echt zo? Het tegendeel is waar; de cijfers liegen er niet om. Met 71 te koop staande woningen aan het einde van het kwartaal is dit bijna een verdubbeling van het tweede kwartaal van 2021. En maar liefst 36 % meer dan aan het einde van het eerste kwartaal. Het aanbod loopt dus op. Nuance: veel mensen hebben er voor gekozen om hun woning versneld te koop te zetten, dit zijn voornamelijk “nieuwbouwkopers”. Diverse nieuwbouwprojecten worden aan het einde van dit jaar/begin volgend jaar opgeleverd en deze mensen hebben nu hun woning op de markt aangeboden. Landelijk was dit overigens 54 % dus het aanbod in Zuidplas stijgt iets minder snel.

Gemiddelde verkoopprijs
“Wordt er nog veel overboden?” Is een vraag die ons dagelijks gesteld wordt. Enkele uitzonderingen daargelaten zien we dit teruglopen. Er is nog steeds veel vraag voor goed afgewerkte woningen met een reële vraagprijs en daar worden nog steeds hoge biedingen voor gedaan. Afgelopen week hebben we diverse woningen verkocht, waarvan 90 % boven de vraagprijs. We zijn wel terughoudender in onze verkoopadviezen en we merken toch dat woningeigenaren nog te enthousiast erin staan. Dan de cijfers. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het tweede kwartaal van 2022 in Zuidplas naar € 492.000,-, een stijging van 1,9 % ten opzichte van een kwartaal eerder maar een stijging van 9,1 % ten opzichte van een jaar eerder. Hierin presteren we iets minder dan landelijk. In heel Nederland stegen de prijzen het laatste kwartaal met 3,5 % en op jaarbasis met 10,6 %. Wel ligt de gemiddelde verkoopprijs in Zuidplas een stuk hoger dan gemiddeld; deze is in Nederland namelijk gemiddeld € 448.000,-

Aantal verkochte woningen
In heel Nederland werden er (door NVM-makelaars) in het tweede kwartaal bijna 36.000 woningen verkocht. Dit is 24 % meer dan in het eerste kwartaal maar 1 % minder dan het jaar ervoor. Dit is in Zuidplas helaas toch minder. Met 86 woningen in het tweede kwartaal is dit 7 % minder dan het tweede kwartaal van 2021 en 5 % meer dan in het eerste kwartaal van 2022.

Krapte-indicator
Een belangrijk instrument in ons vak is de zgn. krapte-indicator. De krapte-indicator geeft een benadering voor het aantal keuzemogelijkheden dat een potentiële koper op de woningmarkt heeft. Deze wordt berekend als het aanbod aan het begin va neen kwartaal gedeeld door het aantal transacties gedurende het kwartaal. En wat blijkt? Deze is ruim verdubbeld sinds het eerste kwartaal van 2021 en is ook opgelopen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Dit is goed nieuws voor de zoekers op de woningmarkt.

Verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs
Dit is nog steeds een positief getal, maar loopt wel terug. Gemiddeld werd er in het tweede kwartaal 3,6 % meer geboden dan de vraagprijs, ter vergelijk: dit was 5,3 % in het tweede kwartaal van 2021 en 4,2 % in het eerste kwartaal van 2022. Het is geen hogere wiskunde dat dit terugloopt. En hoeveel woningen worden er dan nog boven de vraagprijs verkocht? Dit was maar liefst 72 % het afgelopen kwartaal, en 76 % een jaar geleden.

Op weg naar een gezonde(re) woningmarkt
We hopen dat bovenstaande cijfers een goed beeld hebben gegeven van de marktontwikkelingen in Zuidplas. Het zal voor u geen nieuws zijn dat de hypotheekrente fors is gestegen, met rentes net boven de 1 % in week 9 van 2022 en 18 weken later 3,5 % tot 4 %(10 jaar vast). Dit heeft veel impact gehad. Stijgt dit nog door? Doordat wij een hypotheekadviseur in huis hebben worden we dagelijks geüpdatet. We merken dat het op dit moment relatief rustig is op de hypotheekmarkt, er zijn weinig rentewijzigingen. De marges lopen weer iets op voor geldverstrekkers (marktrentes zijn de laatste tijd behoorlijk gedaald) en dit betekent dat er zelfs ruimte is voor een hypotheekverlaging van een paar tiende (al zien we dit niet snel gebeuren). De ontwikkeling van de marktrente is op dit moment erg volatiel en dus nemen geldverstrekkers een afwachtende houding aan. Wat ons betreft blijven de rentes zoals ze nu zijn. Dit is een gezonde rentestand en hij is nog steeds historisch laag. De laatste weken hebben we diverse doelgroepen ontmoet op de markt. Zo zijn er mensen die al langere tijd op zoek zijn en een prijsklasse lager zijn gaan zoeken. Maar ook de “nieuwe kopers” melden zich massaal. De zoekers die sinds een maand op zoek zijn en gewend zijn aan de nieuwe rentes.

Tot slot
Door ieder kwartaal een analyse te maken van de woningmarktcijfers zijn we altijd op de hoogte. We vergelijken met het landelijk gemiddelde en we kijken naar voorgaande kwartalen. Zo zitten we er bovenop en kunnen we goed inspelen op marktontwikkelingen, dit alles om een zo goed mogelijk advies te kunnen geven. Onderstaande bijlagen hebben wij hiervoor gebruikt en stellen we u graag beschikbaar. Heeft u vragen over dit artikel of over de woningmarkt? Neem gerust contact met ons op.

Ook ieder kwartaal de cijfers ontvangen? Schrijf je in via deze link.

fundawonen-logo
logo
image004
TMI_logo_2018_RGB_jpg
VGC_keurmerk_nw_zwart-grijs
nwwi
logo_NVM_business_staand_CMYK
keyboard_arrow_up