Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
woningmarktcijfers

Cijfers derde kwartaal 2018 | Code rood

29 oktober 2018

Als kenner van de lokale markt vergelijkt ons kantoor ieder kwartaal de landelijke cijfers van de NVM met de cijfers van onze regio. Hoe doet onze regio het ten opzichte van heel Nederland. Welk type woning is in trek. Hoe is de prijsontwikkeling en wat is de gemiddelde verkooptijd. Allemaal gegevens die wij gebruiken op een goed onderbouwd advies te kunnen geven.

Consument lijdt steeds meer onder de gespannen woningmarkt

Nieuwegein, 11 oktober – Het is Code Rood voor de woningmarkt. Met deze noodkreet pleitte de NVM op Prinsjesdag voor een structurele en gestructureerde aanpak om tot 2030 in Nederland 1 miljoen nieuwe woningen te bouwen. Dat de woningmarkt het water tot aan de lippen staat, blijkt ook uit de nieuwste kwartaalcijfers* die de NVM vandaag presenteert. “We roepen al een paar jaar dat er in ons land veel te weinig wordt gebouwd en dat we niet eens de bouwachterstand uit de laatste crisis kunnen wegwerken”, zegt NVMvoorzitter Ger Jaarsma. “Als dat nu niet snel en grondig wordt opgepakt, raakt de markt steeds verder in de vicieuze cirkel van dalend woningaanbod en blijvende prijsstijgingen. Dit gaat echt de verkeerde kant op, met alle gevolgen van dien. Een Nationaal Woningbouwplan is noodzakelijk, met een strakke regie van de Rijksoverheid.”
In de huidige overspannen woningmarkt komen volgens Jaarsma steeds meer bevolkingsgroepen langs de kant te staan. “Vooral starters en middeninkomens staan buitenspel of hebben het zeer moeilijk om een geschikte woning te vinden. Het is al zover dat kinderen tot hun na hun 30ste bij hun ouders moeten blijven wonen, omdat er niets betaalbaars voor hen te kopen of te huren valt.” De NVM-voorzitter doet een ‘call to action’ aan marktpartijen en vooral de politiek: het Rijk voorop, maar ook de regionale en lokale politiek. “Alle microoplossingen die we nu bedenken, zijn een druppel op de gloeiende plaat. Vaak werken de maatregelen van de verschillende bestuurslagen elkaar zelfs tegen. Daarom pleit ik voor meer focus en daadkracht in de vorm van een nationaal woningbouwplan met een strakke regie van het Rijk.”

Daling transacties zet versterkt door

Helaas doet onze gemeente het niet veel beter dan het landelijk gemiddelde. Net als in de rest van Nederland werden er in Zuidplas minder woningen verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Met een totaal van 93 woningen in drie maanden tijd is dit 13 % minder dan de 105 woningen die er in het derde kwartaal van 2017 verkocht werden. Landelijk ligt dit percentage op 12 %. Een slecht teken. Gelukkig merken wij om ons heen dat er diverse nieuwbouwprojecten in voorbereiding zijn die uiteindelijk ook de bestaande markt “vlot moeten trekken”. Er is nog steeds veel interesse in woningen in de bestaande markt, al is e.e.a. uiteraard wel vraagprijs-afhankelijk.
De daling in verkochte woningen is het sterkst bij twee-onder-één kapwoningen. Daar werden er maar liefst 40 % minder van verkocht. Lees: aangeboden. Ze staan ook nauwelijks te koop. Het aantal verkochte tussenwoningen is met 16 % echter gestegen wat wel een goede zaak is. Veel van deze mensen hebben de woning verkocht omdat ze doorstromen naar nieuwbouw. De oorzaak voor het teruglopende aantal verkopen is inmiddels een bekend verhaal en moeten we vooral zoeken aan de aanbodkant. Er worden te weinig woningen te koop gezet om aan de vraag te voldoen. Consumenten wachten met de verkoop van de eigen woning totdat ze zelf een woning gevonden hebben.

Eigenlijk in heel de gemeente komen we bij veel mensen over de vloer van rond de 65 die dolgraag willen doorstromen naar een appartement. Helaas zijn deze niet of nauwelijks beschikbaar. We zien dan ook de prijs van appartementen flink stijgen door de grote interesse.

Prijsontwikkeling

Met het krimpende woningaanbod komt ook aan de prijsstijgingen maar geen einde. De landelijke transactieprijs is gestegen tot een record van € 292.000,- voor de gemiddeld verkochte woning, en daarmee 10,3 % hoger dan een jaar eerder. De prijsstijgingen in Zuidplas liggen hier ver onder. Echter, de gemiddelde koopsom voor een woning in Zuidplas ligt nu op € 304.100,- hetgeen 2 % hoger is dan een jaar eerder. Appartementen zijn met 37 % het meest gestegen in prijs (gemiddelde prijs van dit type woning in Zuidplas is € 270.300,-). Voor een gemiddelde tussenwoning in Zuidplas dien je € 252.300,- aan een verkoper te voldoen. Voor een starter is dit echter moeilijk op te brengen, de gemiddelde startershypotheek bedraagt € 232.000,- wat bereikbaar is bij een jaarinkomen vanaf € 49.200,- Het aantal huizen dat je met dit bedrag kunt aanschaffen wordt dan ook snel kleiner.

1

Verkooptijden kort; appartementen na een maand verkocht

De verkooptijd van de gemiddeld verkochte woning in Nederland bedraagt 40 dagen. Alleen voor vrijstaande woningen is er meer tijd nodig om een koper te vinden, namelijk 74 dagen. Dit sluit mooi aan op het beeld in Zuidplas. Hier ligt de gemiddelde verkooptijd inmiddels op 42 dagen. Deze daling doet zich bij nagenoeg alle woningtypen voor. De 10 vrijstaande woningen die in het derde kwartaal van 2018 verkocht zijn deden er gemiddeld 80 dagen over om verkocht te worden, bij tussenwoningen ligt dit gemiddelde op 43 dagen. Appartementen worden het snelst verkocht, gemiddeld 21 dagen.

2

Verkopen boven de vraagprijs stabiliseert op hoog niveau

Bijna 28% van de verkochte woningen in Nederland wordt boven de vraagprijs verkocht. Daarnaast wordt nog ruim 16% voor de vraagprijs verkocht. In Nieuwerkerk aan den IJssel werden van de 56 verkochte woningen er 11 boven de vraagprijs verkocht wat neerkomt op 19 %. Dit is in Zevenhuizen 2 van de 10 (20 %) en in Moordrecht 7 van de 29 (24 %). We zien Moordrecht zich dan ook goed ontwikkelen.
In het kort:

Samenvatting transactiesZuidplasNederland
Aantal verkopen 3e kwartaal 20189336050
Verandering t.o.v. 2e kwartaal 2018-4 %-6,2 %
Verandering t.o.v. 3e kwartaal 2017-11 %-11,6 %
Gemiddelde prijs verkochte woning 3e kwartaal 2018€ 304.100€ 292.000
Verandering t.o.v. 2e kwartaal 20180,4 %1,9 %
Verandering t.o.v. 3e kwartaal 20171,9 %10,3 %
Verkooptijd (in dagen) in het 3e kwartaal 20184240
Verschil tussen (laatste) vraagprijs en transactieprijs0,6 %0,1 %
3
fundawonen-logo
logo
image004
TMI_logo_2018_RGB_jpg
VGC_keurmerk_nw_zwart-grijs
nwwi
logo_NVM_business_staand_CMYK
keyboard_arrow_up