Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Van der Panne woning- & bedrijfsmakelaardij
Knipsel

Cijfers tweede kwartaal 2019 | Verkooptijd loopt op

29 juli 2019

Als kenner van de lokale markt vergelijkt ons kantoor ieder kwartaal de landelijke cijfers van de NVM met de cijfers van onze regio. Hoe doet onze regio het ten opzichte van heel Nederland. Welk type woning is in trek. Hoe is de prijsontwikkeling en wat is de gemiddelde verkooptijd. Allemaal gegevens die wij gebruiken op een goed onderbouwd advies te kunnen geven.

Hieronder vindt u het persbericht van de NVM. Onder dit persbericht leest u hoe onze regio zich heeft ontwikkeld.

Stapeling van regels maakt nieuwbouw onbetaalbaar
Nieuwegein, 11 julil – “Het algemene beeld van de woningmarkt in het tweede kwartaal van 2019 is heel positief. De afkoeling in prijsontwikkeling zet door, dus de prijzen stijgen wat minder hard. We zien dat er meer transacties zijn geweest én dat het aanbod is toegenomen. Kortom: er wordt meer verkocht, er worden méér woningen te koop gezet en de prijzen van bestaande woningen stijgen nog licht. “Dit is een goed moment om te verkopen” aldus Ger Jaarsma namens de NVM. “Wel zien we een probleem bij de nieuwbouw. De prijzen daarvan gaan door diverse oorzaken door het plafond.”

Het gehele persbericht kunt u hier vinden.

Daling transacties zet versterkt door
Het landelijk beeld is dat er meer woningen verkocht zijn dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Zuidplas zijn er (op 1 woning na) evenveel woningen verkocht als in het tweede kwartaal van 2018, namelijk 96. Wij merken dat er meer aanbod op de markt komt, een van de grootste oorzaken hiervan zijn de vele nieuwbouwprojecten in de omgeving die verkocht en opgeleverd worden. Een goede ontwikkeling waardoor de doorstroming op gang komt. Helaas veelal in de prijsklassen vanaf € 300.000,- wat voor de gemiddelde starter nog niet haalbaar is. Ons kantoor is de laatste maanden bij veel mensen uitgenodigd die nieuwbouw gekocht hebben en bestaande bouw achterlaten. Er is nog steeds veel interesse in woningen in de bestaande markt, al is e.e.a. uiteraard wel vraagprijs-afhankelijk.

De daling in verkochte woningen is het sterkst bij appartementen. Daar werden er maar liefst 33 % minder van verkocht. Lees: aangeboden. Ze staan ook nauwelijks te koop. Het aantal verkochte hoekwoningen is met 30 % gestegen wat wel een goede zaak is. Dit is nog steeds een heel populair woningtype. Veel van deze mensen hebben de woning verkocht omdat ze doorstromen naar nieuwbouw. Ook valt het ons op dat er veel mensen onze regio verlaten en naar het oosten van het land vertrekken.

De oorzaak voor het teruglopende aantal verkopen is inmiddels een bekend verhaal en moeten we vooral zoeken aan de aanbodkant. Er worden te weinig woningen te koop gezet om aan de vraag te voldoen. Consumenten wachten met de verkoop van de eigen woning totdat ze zelf een woning gevonden hebben. Hierin verwachten we overigens een positieve trend dit jaar.

Eigenlijk in heel de gemeente komen we bij veel mensen over de vloer van rond de 65 die dolgraag willen doorstromen naar een appartement. Helaas zijn deze niet of nauwelijks beschikbaar. We zien dan ook de prijs van appartementen flink stijgen door de grote interesse.

Prijsontwikkeling
Met het krimpende woningaanbod komt ook aan de prijsstijgingen maar geen einde. De landelijke transactieprijs is met 7,4 % gestegen naar € 308.000,- voor de gemiddeld verkochte woning. In Zuidplas zijn de woningen met 4,9 % gestegen naar € 317.800,- Vrijstaande woningen zijn het sterkst gestegen in prijs. Voor een gemiddelde vrijstaande woning betaal je in Zuidplas nu € 603.800,-

Starters
Helaas is een vrijstaande woning voor een starter vaak nog niet weggelegd. Maar ze willen wel graag in Zuidplas blijven. Dit wordt steeds lastiger. Voor een gemiddelde tussenwoning in Zuidplas dien je € 260.100,- aan een verkoper te voldoen. Dit is 2,3 % meer dan in het tweede kwartaal van 2018. Voor een starter is dit echter moeilijk op te brengen, de gemiddelde startershypotheek bedraagt € 232.000,- wat bereikbaar is bij een jaarinkomen vanaf € 49.200,- Het aantal huizen dat je met dit bedrag kunt aanschaffen wordt dan ook snel kleiner.

Verkooptijden lopen op
De verkooptijd van de gemiddeld verkochte woning in Nederland is in vergelijking met een jaar geleden beperkt gedaald. Verkochte woningen in het tweede kwartaal van 2019 hadden gemiddeld 38 dagen nodig om een nieuwe eigenaar te vinden. Alleen voor vrijstaande woningen is er meer tijd nodig om een koper te vinden, namelijk 2,5 maand. In Zuidplas zien we een ander beeld. Hier ligt de gemiddelde verkooptijd inmiddels op 65 dagen. Dit was 51 dagen in het eerste kwartaal van 2018 en 40 dagen in het eerste kwartaal van dit jaar. Deze stijging doet zich bij alle woningtypen voor. De 12 vrijstaande woningen die in het tweede kwartaal van 2019 verkocht zijn deden er gemiddeld 165 dagen over om verkocht te worden, bij tussenwoningen ligt dit gemiddelde op 38 dagen.

Verkopen boven de vraagprijs stabiliseert op hoog niveau
Landelijk | Er wordt gemiddeld meer betaald dan er gevraagd wordt in het 2e kwartaal 2019. Dat is nogal een statement. Bijna 39 % van de woningen wordt inmiddels boven de vraagprijs verkocht.

Zuidplas | In onze gemeente ligt het verschilt tussen de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs op 1,2 %. Een minimale marge dus. Bij uitsluitend vrijstaande en twee-onder-één-kapwoningen woningen viel er nog iets met de vraagprijs te doen. De eigenaren van zo’n woningen moesten namelijk gemiddeld met 3,6 % en 3,4 % minder genoegen nemen.

In Nieuwerkerk aan den IJssel werden er in het tweede kwartaal 60 koopaktes getekend. Van enkele van deze woningen zijn de transactieprijzen nog niet bekend maar van de woningen waarvan dit wel bekend is zijn er 20 boven de vraagprijs verkocht wat neerkomt op 33 %. Bij 7 woningen werd de vraagprijs betaald. Dit is in Zevenhuizen 3 van de 22 (13 %) en in Moordrecht 14 van de 33 (42 %). Daar werd voor 8 woningen de vraagprijs betaald. Dit betekent dat bij 66 % van de woningen in Moordrecht de vraagprijs of meer werd betaald!

Het landelijk rapport van de NVM kunt u hier vinden. Van de gemeente Zuidplas treft u hier.

fundawonen-logo
logo
image004
TMI_logo_2018_RGB_jpg
VGC_keurmerk_nw_zwart-grijs
nwwi
logo_NVM_business_staand_CMYK
keyboard_arrow_up